e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Severočeská filharmonie představila nový web s on-line koncerty

publikováno: 12.4.2021, kategorie: Hudba, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Teplická filharmonie využila nepříjemné koncertní přestávky kvůli vládním omezením mimo jiné i k přípravě nového webu. V moderní a svěží podobě tak přináší nejen aktuality z dění v orchestru, program, bohatou fotogalerii s dokumenty ze současnosti i historie, ale aktuálně také své on-line koncerty. Jejich premiéru můžete sledovat na www.severoceskafilharmonie.cz každý čtvrtek.

Do pravidelného natáčení streamovaných koncertů se Severočeská filharmonie pustila poté, co z letošní koncertní sezóny odehrála jediný koncert. Obrazově i zvukově precizní záznamy najdete též na jejím YouTube kanálu. Podrobně jsme o koncertech psali v článku Severočeská filharmonie posílá posluchačům hudbu na dálku

Jak už jsme zmínili, koncertní sezóna 2020/2021 skončila ve stejném okamžiku, jako začala. Abonenti, jejichž počet za léta působení Severočeské filharmonie Teplice téměř atakuje kapacitu koncertního sálu, ale zkrátka nepřijdou. "Jsme s nimi ve stálém kontaktu, a protože jsme je nechtěli připravit o koncertní sezónu, rozhodli jsme se přesunout plánované koncerty na další rok, tedy na novou sezónu 2021-2022. Po organizační stránce to není jednoduchá situace, neboť filharmonie plánuje dva až tři roky dopředu a díky této mimořádné době musíme reorganizovat celá tato období. Naši posluchači nepřijdou o své koncerty, ani vložené investice, neboť zakoupené abonentní vstupeny budou platné i v nové sezóně," říká ředitel filharmonie Roman Dietz. Jak dodává, váží si také stálé podpory Statutárního města Teplice, které je zřizovatelem filharmonie, Ministerstva kultury ČR a Ústeckého kraje.

Severočeská filharmonie je také pořadatelem Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, který se obvykle koná na přelomu května a června v deseti severočeských městech. V tuto chvíli však stále není jasné, zda a za jakých podmínek se budou na přelomu jara a léta moci konat kulturní akce. Velký festival však vyžaduje dlouhodobou přípravu, a tak se filharmonie rozhodla přenést letošní 56. ročník do on-line prostoru. "O své koncerty tak nebudou posluchači ochuzeni, naopak budou mít unikátní příležitost vyslechnout si je z pohodlí svého domova a sledovat v jakoukoliv dobu nejen umělecké výkony interpretů, ale podívat se i do zákulisí hradů, zámků, kostelů a dalších koncertních prostor, včetně rozhovorů s účinkujícími. Těšit se můžete i na zajímavé záběry, které jsou pro posluchače při běžném koncertě nedostupné," říká k tomu manažerka orchestru Magdalena Jenčíková.

Stejně jako v případě aktuálně natáčených koncertů, budou i festivalové koncerty pořízené v nejvyšší možné kvalitě UHD a 4K a budou zpřístupněné bez omezení zcela zdarma všem návštěvníkům na nových webových stránkách Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena i dalších kanálech.