e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Muzeum vrátí návštěvníky do doby bronzové a k husitům

publikováno: 11.10.2021, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Letošní Mezinárodní den archeologie v mosteckém muzeu bude mít dvě témata. Jednak vrátí návštěvníky o 600 let zpět do dob husitských válek a obléhání Mostu a v archeologických experimentech zase seznámí s dobou bronzovou. Celodenní program se koná v sobotu 16. října.

"Po předchozích ročnících zaměřených na archeologii II. světové války, dobu laténskou a římskou se tentokráte přeneseme do několika historických období," říká Jitka Klímová z Oblastního muzea a galerie v Mostě.

Hlavní část programu bude ve znamení středověku. Vrátí návštěvníky do časů o 600 let zpět, kdy pražský husitský svaz obléhal město Most a hrad Hněvín, to to díky spolku Civitas Pragensis. "Návštěvníci se tak budou moct potkat s obyvateli středověké Prahy, Mostu i s bojovníky pražské husitské obce. Nebude chybět ani oblíbená historická módní přehlídka, tentokráte z doby husitské," dodává Klímová.

Další část programu bude věnována době bronzové a experimentální archeologii. Úkolem návštěvníků bude vyrobit repliku pravěkého člunu tzv. monoxylu, a to pouze za pomocí technologií z doby bronzové. Návštěvníci, kteří se budou na tomto experimentu podílet, se tak seznámí s technikou výroby pravěkých člunů i novými archeologickými poznatky o říční i námořní plavbě v době bronzové ve střední, severní i západní Evropě. "Předpokládáme, že po dokončení bude návštěvníky vyrobený člun v některém z následujících víkendů slavnostně spuštěn a vyzkoušen na jezeře Most," vysvětluje Jiří Šlajsna.

Náštěvníky dne archeologie však čekají i další možnosti sáhnout si na historii, například si raně středověký žernov a z vlastnoručně umleté mouky si uplést pravou chlebovou placku našich předků. Mohou si vyzkoušet rozdělat oheň pomocí repliky slovanské křesací soupravy, či vyrobit vlastní pravěký či raně středověký šperk. Nejmenší návštěvníci si budou moct postavit malou repliku slovanské vesničky, a zjistit tak více o stavebných technikách i bydlení našich předků. S prací kováře a mečíře se mohou seznámit návštěvnici u firmy KovexArs, kde si budou moct i některé výrobky zakoupit. Součástí této ukázky bude i malá expozice replik raně středověké zbroje a výzbroje z produkce této firmy. Opět se děti mohou proměnit v pravěké umělce a kreslit jeskynní malby či vyrábět kamenné a kostěné nástroje. 

Vstupné na akci, která bude probíhat od 9,00 do 18,00 hodin bude vstupné dobrovolné, chybět nebude občerstvení.