e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatecké muzeum nabízí seznámení se slavným cestovatelem

publikováno: 11.9.2020, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Emila Holuba, slavného cestovatele 19. století, který prožil část svého mládí v Peruci na Lounsku, představuje nová výstava v Křížově vile žateckého regionálního muzea. Pro muzeum ho ze svých sbírek připravila afrikanistka, diplomatka a sběratelka afrického umění Marie Imbrové. Potrvá do 15. listopadu.

„Výstava ze sběrů a materiálů PhDr. Marie Imbrové přiblíží touhu a odhodlání Emila Holuba proniknout do nitra černého kontinentu, jeho motivaci, představy, úsilí, střety s realitou jižní Afriky na konci 19. století,“ uvedla kurátorka výstavy Mgr. Monika Merdová. Dále ukáže metody a způsoby popisu místní krajiny, život domorodců, boj o přežití, jeho význam pro současná africká etnika a stopy, které zanechal v české cestopisné literatuře a také využití jeho  odkazu v současnosti. Propagace jeho života a díla v Zimbabwe a Zambii je doplněna autentickými africkými artefakty.

Výstava nazvaná Emil Holub - Tam za řekou Zambezi potrvá do 15. listopadu a otevřena je denně mimo pondělí - více informací o muzeu najdete zde.