e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Teplické muzeum vystavuje motýlí vánoční strom

publikováno: 10.12.2021, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Na Zámeckém náměstí v Teplicích přitahuje pozornost velký vánočním strom, ale další zajímavě ozdobené najdete také uvnitř zámku, v muzeu. Najdete tam ozdoby z paličkované a šité krajky nebo vytvořené z kartiček, na kterých jsou napsána přání seniorů z Domova důchodců v Bystřanech. Unikátem je pak stromeček z kdysi živých motýlů, odchovaných v muzeu.

Muzejnímu chovu motýlů v podobě vánočního stromečku patří i prosincový exponát měsíce. Ukazuje cizokrajné, ale i středoevropské druhy motýlů, které lze v našich podmínkách chovat. "Hlavním předpokladem je přítomnost živné rostliny v okolí. V tomto případě jsou to hlavně druhy stromů a keřů, jako například ptačí zob, bobkovišeň lékařská, ořešák královský, borovice, moruše nebo různé duby. Chované druhy motýlů jsou hlavně z čeledí martináčovití, bourcovití a lišajovití," vysvětluje Miroslav Žemlička, kurátor zoologických sbírek.

Neobyčejnou krásu motýlů, které z housenek vychovali muzejní pracovníci, můžete až do konce roku 2021 obdivovat ve vstupní hale teplického zámku.