e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Louny připomenou 150 let od povodně na Blšance

publikováno: 10.1.2023, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V Oblastním muzeu v Lounech se dnes, v úterý 10. ledna, otevírá výstava, která připomene největší přívalovou povodeň v historii českých zemí. Zasáhla v květnu roku 1872 vedle dalších toků i okolí říčky Blšanky na Lounsku.

Mohutný přívalový déšť, při kterém napršelo během dvanácti hodin až 289 mm srážek, zvedl hladiny toků v povodí Ohře a Berounky. Tragické následky měla velká voda na jindy nevýrazném Blšanském potoku, tehdy nazývaném Zlatý potok. Povodeň přišla bleskově v noci z 25. na 26. května 1872 a ničila vše, co ji stálo v cestě. Zasáhla například Kryry, Libořice, Měcholupy, Velkou Holedeč. Jen na Blšance zemřelo více než sto lidí.

Výstava se z různých pohledů věnuje katastrofální povodni na Blšance roku 1872. Připomíná tuto přívalovou povodeň nejen prostřednictvím dobových svědectví a konkrétních lidských osudů, ale spojuje moderní hydrologické modely s dostupnými historickými prameny a pokouší se o časoprostorovou rekonstrukci tohoto osudného květnového večera. Kromě příčin povodně jsou zde popsány následky katastrofy pro jednotlivé obce ležící na Blšance, ohlasy v dobovém tisku, informace o sesuvech a protržení rybníků a další zajímavosti. Výstava prezentuje do té doby zcela výjimečnou sérii grafik a fotografií dokumentující povodně v českých zemích. Vernisáž se koná v úterý 10. ledna od 17,00 v domě Sokolů z Mor. Navštívit výstavu můžete do 26. února.