e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

O titul Alej roku bojují zámecké stromořadí v Krásném Dvoře i ulice v Mostě

publikováno: 9.11.2021, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Šest kandidátů má Ústecký kraj v soutěži Alej roku, kterou pravidelně vyhlašuje spolek Arnika. Hlasovat pro svého favorita z téměř stovky stromořadí v celé republikce můžete až do ledna. Soutěží třeba jírovcová alej u zahražanské křížové cesty, kilometrová cesta na zámku Krásný Dvůr či sakury na Severní Terase v Ústí nad Labem.

Hlasování začalo v úterý 2. listopadu na www.alejroku.cz a končí 11. ledna příštího roku. Koncem ledna pak Arnika vyhlásí jedenáctou Alej roku i nejoblíbenější krajská stromořadí. Patroni ankety u letošního ročníku navíc zvolí nejkrásnější fotografii, jejíž autor získá digitální zrcadlovku značky Canon.

“Mám radost, že se naše anketa i samotné aleje těší tak velkému zájmu a oblibě. Nominovaná stromořadí nám ukazují, že lidé oceňují aleje nejen pro jejich krásu či zajímavý příběh, ale také z toho důvodu, že k nim mají svůj osobní vztah, což mě velmi těší. Perličkou letošního ročníku je, že poslední nominace, Alej na Pohoří v Zašové, se objevila v našem systému pouhé 3 sekundy před ukončením nominační fáze. Anketa o nejkrásnější a nejoblíbenější aleje je prostě napínavá už od začátku,” říká koordinátorka ankety Klára Ondrigová.

Celkem můžete vybírat z 93 kandidátů z celé republiky. Ústecký kraj zastupuje Řipská lipová alej z Rovného, Skřivánčí alej u Krásné Lípy, sakurová alej na sídlišti Severní Terasa v Ústí nad Labem, kilometr dlouhá alej v zámecký parku Krásný Dvůr, jírovcová alej u křížové cesty v Zahražanech v Mostě a javorová alej u Dobkoviček.

Absolutní vítěz jako hlavní cenu obdrží let balonem, všech 14 regionálních vítězů se může těšit na dárkové balíčky s poukazy od FotoŠkoda, knihy o památných stromech nebo vstupenky do botanických zahrad po celé České republice. Cílem ankety je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. 

Foto: Jitka Větrovská, alej v Krásném Dvoře, www.alejroku.cz