e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Mostě bude mít premiéru film o přesunu švédského města

publikováno: 9.9.2020, kategorie: Divadlo a film, autor: Jitka Klímová/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Severočeský Most a severošvédskou Kirunu spojuje podobný osud zániku kvůli těžbě. Proto se česká premiéra filmu Kiruna - překrásný nový svět bude odehrávat právě v Mostě - v Oblastním muzeu. Premiéru v pátek 11. září doplní ve čtvrtek 10. září přednáška. Jen o pár dní později, 15. září si připomínáme 45. výročí od přesunu mosteckého kostela.

Podobně jako byl v Mostě o 841 metrů dál přesunut kostel Nanebevzetí Panny Marie, přesouvá se i významná část švédského hornického města Kiruny o tři kilometry dál, včetně kostela a centra společenského života zdejší komunity. Snímek divákovi přibližuje aktuální dění v osmnáctitisícovém nejsevernějším městě Švédska - Kiruna, které brzy v dosavadní podobě přestane existovat. Podobně jako byl před lety odsouzen ke zkáze severočeský Most, i severošvédská Kiruna ustoupí důlní těžbě. Kvůli propadům na povrchu začaly kirunské doly ohrožovat město, které na něm stojí. Obyvatelé se mohli v referendu vyjádřit k budoucnosti města. Z důvodu existenční závislosti obyvatelstva na práci v dole, se rozhodli pro pokračování těžby a přestěhování celého města Kiruny. Vznikla tak globální senzace, která dostala malé ospalé město do centra pozornosti světových médií.

Autorkou filmu je mladá režisérka Greta Stocklassa, která od svých dvanácti let až do přijetí na vysokou školu žila na severu Evropy. Režisérka z natáčení ve městě za polárním kruhem i přímo v důlním prostředí vytěžila uhrančivé filmové obrazy a na příkladu tří protagonistů, nyní žijících ve zvláštním mezičase, nápaditě otevírá témata přesidlování, tradice a vztahu k určitému místu. Film byl premiérován na nejprestižnějším festivalu dokumentárních filmů Visions du Reél ve Švýcarsku a poté byl uveden na desítkách festivalů v ČR i v zahraničí. Vznikl v produkci Analog Vision a České televize.

V Mostě bude mít film distribuční premiéru, a to v pátek 11. září od 19,30 hodin. Podle počasí se filmové představení odehraje ve venkovním prostoru nebo v konferenčním sále pod střechou. Po premiéře bude následovat debata s režisérkou a odborníky na architekturu a urbanismus. Přednáška na téma Staré zaniká a nové se rodí – co má větší hodnotu? se uskuteční již v předvečer premiéry, ve čtvrtek 10. září od 17,00 hodin.