e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 11. až 13. září

publikováno: 9.9.2020, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Zářijový víkend můžete zasvětit poznávání památek a historie. Využijte Dny evropského dědictví a navštivte památky zdarma, vyzkoušejte si stavbu lounského chrámu nebo oslavte výročí duchcovského sloupu. Ochutnávat můžete vyrazit na food festival, zahrádkářský veletrh, vinobraní nebo pivní slavnosti.

Dny evropského dědictví
Brány mnoha památek se tento a příští víkend otevřou návštěvníkům zdarma. Prohlédnout si můžete i řadu míst, která jsou běžně nepřístupná. O víkendu 12. a 13. září se připojí například města Duchcov, Louny, Kadaň či Litoměřice. Přehled akcí najdete v dnešním článku O víkendu začínají Dny evropského dědictví, pokračovat budou i příští.

Klášterecké koronády
Klášterecké promenády se letos mění na "koronády". Budou konat tuto sobotu 12. září v letním kině v Klášterci nad Ohří a hrát a zpívat bude Olga Lounová, MIG 21 a Walda Gang. Vstupenky do limitu tisíc účastníků jsou v prodeji v pokladně zámku v ceně 400 korun.

Premiéra Rusalky
Jubilejní 25. sezónu zahájí Docela velké divadlo v Litvínově premiérou inscenace Rusalka. Ta se měla původně konat již v březnu, tehdy však byla divadla uzavřena. Premiéru hry na motivy slavné opery Antonína Dvořáka uvede divadlo hned dvakrát - večerním představením v pátek 11. září a odpoledním v sobotu 12. září. Více v článku Opera Rusalka s láskou, ale bez slitování.

Stavba chrámu
Jak se před 500 lety míchala malta? Jak si vyrobit ze dřeva jeřáb? A kolik síly bylo potřeba k opracování základního kamene? To všechno se mohou návštěvníci dozvědět ve středověké stavební dílně, která se otevře 12. září v Lounech na náměstí. Kompletní program najdete v článku Louny si v sobotu zopakují stavbu kostela před 500 lety

300 let sloupu
Další kulaté historické výročí si připomenou v Duchcově, a to 300 let od stavby sloupu Nejsvětější Trojice na náměstí Republiky. Program začne ve 14,00 hodin připomínkou historie. V programu je vystoupení pěveckého sboru, klaun a bublinová show pro děti, představení Divadla „M“, škola žonglování a další. Oslavy se konají v neděli 13. září.

Premiéra filmu
Severočeský Most a severošvédskou Kirunu spojuje podobný osud zániku kvůli těžbě. Proto se česká premiéra filmu Kiruna - překrásný nový svět bude odehrávat právě v Mostě - v oblastním muzeu. Premiéru v pátek 11. září od 19,30 hodin doplní ve čtvrtek od 17,00 hodin přednáška. Více o filmu se dozvíte v článku.

Otevření jezera
Po dlouhých šesti letech napouštění a dalších šesti stavebních úprav se veřejnosti otevře Jezero Most, které vzniklo zatopením vytěženého uhelného lomu. K nové rekreační ploše se obyvatelé mohou poprvé podívat v sobotu 12. září. Kvůli pandemii se otevření obejde bez programu. Více o zpřístupnění se dočtete v článku Mostečané se dočkali jezera.

Pivní rynek
Pátý ročník přehlídky minipivovarů a rodinných pivovarů Teplický pivní rynek vypukne na Zámeckém náměstí v Teplicích v pátek 11. září. Po dva dny budete moci ochutnávat třinácti pozvaných pivovarů. Atmosféru pivního festivalu doplní hudební produkce, v sobotu zahraje například Beatles revival a Ivan Hlas Trio. Seznam pivovarů a program hudební scény najdete v článku O víkendu se Zámecké náměstí v Teplicích promění v pivní rynek.

Zahrada Čech
V Litoměřicích začíná v pátek 11. září nejznámější tamní veletrh pro všechny zahrádkáře. Otevřen bude až do následující soboty 19. září, vždy od 9,00 do 17,00 hodin. Jeho součástí je i bohatý doprovodný program - kulinářské soutěže, soutěže regionálních potravin, každý den hudební vystoupení.

Ukončení sezóny v Mostě
Turistickou sezónu v Mostě ukončí pěší i cyklisté v neděli 20. září programem Babí léto. Cyklisté startují v 10,30 hodin od kostela Nanebevzetí Panny Marie, připraveny jsou dvě trasy 5 a 10 km. Pěší mohou vyrazit na desetikilometrovou nebo poloviční procházku k Jezeru Most. Ti startují již v 10,00 hodin a trasa je doplněna komentovanými stanovišti. V cíli čekají turisty drobné odměny, občerstvení a doprovodný program u kostela.

Módní přehlídka
V pátek 11. září ožije Löschnerovo náměstí v Kadani módou. Módní přehlídka zdejšího butiku Lucie začíná v 16,30 hodin, vstupné dobrovolné na pomoc kočičímu útulku.

Food festival
V neděli 13. září pak Mírové náměstí v Kadani zaplní stánky s jídlem. Druhý ročník Food festivalu nabídne kuchyni z celého světa, také hmyz na talíři, kuchařské show, molekulární kuchyni, čokoládovou dílnu a spoustu ochutnávek. Food karta se prodává v íčku za 180 korun. K jídlu naladí hudba.

Třebívlické vinobraní
Příležitost k ochutnávání bude též v Třebívlicích na Litoměřicku, kde se v sobotu 12. září slaví u zámku vinobraní. Součástí programu je také Hudební festival Švestkové dráhy. Program začíná ve 13,00 hodin a vystoupí kapela Jelen, Barbora Poláková, Support Lesbiens, Ewa Farna a ATMO music. Vstup je zdarma.

Proboštovské slavnosti
V Proboštově na Teplicku se o víkendu konají slavnosti. Startují v sobotu 12. září od 13,00 hodin u proboštovského rybníka v areálu Pohodlíčko. Připraven je program pro děti, olympijské hry s Asterixem a Obelixem, koncerty, retropárty a na závěr světelná show. 

Běh Žatecké jedenáctky
Pivní soutěž, při níž je třeba absolvovat trasu z hospody do hospody, se koná již po dvanácté v Žatci. Startuje po poledni v Dreherově pivovaru, prezentace od 11,45 hodin. Večer zahraje všem, kteří přežijí, živá hudba.

Cyklojízda
Destinační agentura Krušné hory připravila další cyklojízdu. Tentokrát zamíří do Německa do Blockhausenu a trasa měří 57 km. Sraz je 12.  září na nádraží v Litvínově, odkud odjíždí v 8,05 hodin autobus 523 směr Český Jiřetín. Zakončení proběhne na Loučkách. Počet účastníků omezen vzhledem ke kapacitě vozíku za autobusem.

Slavnosti v Milešově
Zábavný program pro celou rodinu i jednotlivce v zámeckém parku v Milešově na Teplicku se koná v sobotu 12. září od 11,00 hodin. Hrát bude hudba k poslechu a tanci, program doplní dětské hry a soutěže, zábavná vystoupení. Pátý ročník akce se koná na podporu barokního letohrádku Zdeňka Kaplíře ze Sulevic v zámeckém parku. Vstupné je 62 korun.

Podzim ve skanzenu
Muzeum v přírodě Zubrnice nabídne tento i příští víkend ukázky podzimních prací - nakládání zelí, moštování a pečení v kachlovém sporáku. Otevřeno je v sobotu i neděli od 9,00 do 18,00 hodin.

Ohřecká Osmička
V neděli 13. září pokračuje sportovně-běžecká seriál Ohřecká Osmička v Lounech. Start je v 10,30 hodin na výstavišti v Lounech a startovné se neplatí. Více o trase a celé soutěži se dozvíte na webu.

Česání chmelničky
Česání chmele z nejmenší chmelničky na světě v centru Žatce patří k tradicím Dočesné, která se ale tentokrát ve velkém nekonala. Tuto tradici si však můžete připomenout v pátek 11. září od 14,00 hodin na náměstí Svobody. Česání doprovodí setkání s odborníky a rozhovory o chmelu a pivu, akce potrvá do 18,00 hodin.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Na fotografii kadaňský hrad.