e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Heinrich Loos v divadle: Starý Most obrazem i slovem

publikováno: 9.1.2023, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Městské divadlo v Mostě nabídne ve svém foyer divákům pohled do ulic města Mostu v druhé půli 19. století. Město před začátkem těžby uhlí a průmyslové revoluce okolo roku 1870 zachytil mostecký rodák Heinrich Loos. Vernisáž výstavy se koná ve čtvrtek 12. ledna.

Ve foyer divadla bude vystavena část kolekce akvarelů, kterou tehdejší Stadtmuseum Brüx získalo za 1000 korun českých začátkem roku 1923, tedy přesně před 100 lety. Unikátní půvabné naivní obrázky doplní neméně půvabné naivní texty, kterými Heinrich Loos obsah obrazů komentoval, a které na vernisáži přečte herec mostecké činohry Otto Liška.

Heinrich Loss se narodil v Mostě roku 1859. Zažil ho tedy ještě jeho neprůmyslový, takřka venkovský charakter. V dospělosti pracoval u železnice jako konduktér a odstěhoval se do Ústí nad Labem. Po odchodu penzen v roce 1919 se vrátil do Mostu a své město téměř nepoznával. Své vzpomínky se však snažil zachytit na plátnech. Byť jde o obrázky naivní, jsou velmi přesné a pracoval i s historickými materiály. Obrázky vznikaly v letech 1920 až 1925, byť zachycují město o padesát let dříve. 29 jeho obrázků se nachází v Oblastním muzeu a galerii v Mostě, další čtyři desítky známe pouze ze starých fotokopií. 

Vernisáž začíná ve čtvrtek 12. ledna v 17,00 v budově Městského divadla v Mostě. Vstup je zdarma.

Foto: reprodukce obrazu staré radnice.