e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostecko kolem roku 1900 na digitalizovaných fotografiích

publikováno: 8.11.2022, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Nová výstava v Oblastním muzeu a galerii v Mostě představí to nejlepší z digitalizovaných historických fotografií, které zachycující starý Most, Mostecko a svět kolem roku 1900. Výstava veřejnosti představí rozsáhlý projekt Panoráma starého Mostecka. Otevírá se ve čtvrtek 10. listopadu.

"Oblastní muzeum a galerie v Mostě uskutečňuje od roku 2020 rozsáhlý projekt nazvaný Panoráma starého Mostecka. Jeho hlavním smyslem je zpřístupnění obrazových exponátů ze sbírky muzea – především fotografií a negativů – skrze virtuální realitu, kdy cílovou skupinou jsou žáci základních a středních škol. V rámci projektu byly digitalizovány tisíce fotografií v podobě pozitivů i negativů, především z let 1860 až 1945, všechny byly opatřeny podrobnými popisy," vysvětluje Jitka Klímová. To nejzajímavějších z nově digitalizovaných historických fotografií Mostu, Mostecka a světa kolem roku 1900 představí právě výstava. 

"K nejstarším patří stereoskopické obrazy, ukazující svět kolem roku 1900. Ze dvojic snímků, pořízených speciálním fotoaparátem, aby při pozorování oběma očima vyvolaly dojem trojrozměrného vidění, byly zhotoveny výřezy přibližující detailně soudobý život. Stovky stereoskopických kolorovaných diapozitivů byly původně součástí litvínovské mechanické Panoramy," doplňuje kurátor výstavy Martin Špoula. Návštěvníci výstavy se mohou těšit na pestrou dobovou tématiku. V celých sériích byly zaznamenány regionální události – kuřavková katastrofa v Mostě (1895), stavba přehrady v Janově (1911-1914), výstavba elektrárny v Ervěnicích (1923-1926) či život v Hoře Svaté Kateřiny a okolí (1908-1918). Doplní ji také tematické reálné exponáty ze sbírek muzea.

Výstava se otevírá ve čtvrtek 10. listopadu v 17,00 hodin a přístupná bude až do konce března příštího roku.