e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zapojte se do výroby pravěkého člunu

publikováno: 8.11.2021, kategorie: Vzdělávání, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Experimentální archeologii si můžete vyzkoušet v Oblastním muzeu a galerii v Mostě. V listopadu a prosinci se tam pokusí vyrobit starou technologií doby bronzové tzv. monoxyl nebo-li pravěký člun. Zda je člun schopný plavby, se uvidí na jaře na Jezeře Most.

"Úkolem bude vyrobit repliku pravěkého člunu tzv. monoxylu, a to pouze za pomocí technologií z doby bronzové. Dobrovolníci, kteří se budou na tomto experimentu podílet, se seznámí s technikou výroby pravěkých člunů i novými archeologickými poznatky o říční i námořní plavbě v době bronzové ve střední, severní i západní Evropě," vysvětluje organizátor experimentu Jiří Šlajsna. Dobrovolníci se mohou hlásit na jeho e-mailové adrese slajsna.j@omgm.cz. Práce budou probíhat v soboty 20. listopadu a 11. prosince od 10,00 do 13,00 hodin, středy 24. listopadu a 1. prosince od 13,00 do 15,00 hodin.

"Předpokládáme, že po dokončení bude vyrobený člun v některém z následujících jarních víkendů slavnostně spuštěn a vyzkoušen na jezeře Most," doplnil Jiří Šlajsna.