e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Víkend otevřených zahrad

publikováno: 8.6.2021, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

O víkendu 12. a 13. června se tradičně otevírají zahrady a parky, které pro vás chystají i doprovodné programy. Vybrali jsme zajímavé tipy z Podkrušnohoří a Dolního Poohří. Navštívit můžete programy v Mostě, na zámcích Stekník a Krásný Dvůr, v divické tvrzi nebo ve Stroupečku.

První podobná akce se uskutečnila ve Velké Británii v roce 1998 pod názvem „Open Garden & Squares Weekend“. Postupně se myšlenka rozšířila po celé Evropě a v minulých letech se do akce zapojilo více než 200 tuzemských zahrad.

Ekozámeček Stroupeček
V sobotu 12. června bude otevřena zahrada u zámek Stroupeček na Žatecku, která se pyšní souborem památných stromů. Zajímavá je ale též prohlídka současné zahrady, která se snaží o ekologické pěstování plodin. Zdejší komunita pečuje o zemědělskou usedlost ze 13. století. Přijít podívat se můžete od 10,00 do 18,00 hodin, ve 14,00 hodin bude komentovaná prohlídka. Příspěvek dobrovolný. Na místě je dokonce možné i ubytování.

Město Most
Program v parku Střed se bude odehrávat v neděli 13. června od 14,00 do 18,00 hodin. Na začátek je připravena komentovaná procházka s představením budoucích prvků parku. Čeká vás také vystupení žáků mostecké ZUŠ a koncert Bing Bandu Zdeňka Tölga. Program doplní sportovní i tvořivé workshopy pro děti, vzdělávací stezka a výstava.

Tvrz Divice
Divická tvrz na Lounsku o víkendu zpřístupní Panskou zahradu i celý areál tvrze, a to v sobotu od 14,00 do 20,00 hodin. Komentované procházky po tvrzi proběhnou v 15,00 a v 17,00 hodin. Celý den vyvrcholí koncertem Radky Fišarové - Ničeho nelituji - Pocta Édith Piaf v Barokní maštali od 20,00 hodin. Vstupenky do tvrze a zahrady stojí 70 korun, komentovaná prohlídka 120 korun.

Zámek Krásný Dvůr
Po zdejším anglickém parku se můžete projít s průvodcem, v sobotu 12. června od 15,00 hodin, v neděli od 11,00 hodin. Kromě toho můžete kdykoliv vyrazit na individuální zážitkovou hru parkem. Výjimečně bude otevřena i běžně nepřístupná Francouzská zahrada. Vstupné na komentované prohlídky 130 Kč, snížené 100 Kč, vstup do parku zdarma.

Zámek Stekník
Rokokový zámek chystá na oba víkendové dny prohlídky rozkvetlých zámeckých zahrad pro jednotlivce i skupiny s výkladem o italské terasovité zahradě. Samostatně můžete zahrady s růžemi navštívit od 10,00 do 17,00 hodin za 50 korun. Mimořádné prohlídky s průvodcem pro minimálně 5 osob začínají vždy v celou od 10,00 do 16,00 hodin, vstupné 70 korun.

Foto: Státní zámek Stekník.