e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Rokokové figurky z Duchcova jsou k vidění v Domě porcelánu v Dubí

publikováno: 7.9.2020, kategorie: Výstavy, autor: Jana Tanzmannová/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Nazdobané dámy v rokokových šatecha a líbivé scény, které zdobily parádní pokoje, představuje výstava figurálního porcelánu duchcovské manufaktury Royal Dux Bohemia. Je k vidění do 17. září v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí. Kromě rokokových figur z historické i současné produkce nabídne i pohled do stylu art deco nebo secese.

Ohlédneme-li se za téměř 170 let trvající existencí duchcovské manufaktury, neunikne nám obdivuhodná šíře sortimentu v tematické, stylové i technologické rozmanitosti dekorativního porcelánu. Od secesních figur a ornamentálních váz konce 19. století, přes elegantní Art Deco tanečnice 30. let minulého století až k oceňovaným zvířecím motivům v tzv. bruselském stylu Jaroslava Ježka a modernímu designu váz Václava Šeráka a dalších.

Asi nejznámějšími z produkce manufaktury, vedle velkých realistických zvířecích figur, přesto zůstávají tradiční rokokové postavy. Figurální kompozice mnohdy úctyhodných rozměrů ukazují galantní scény, kavalíry dvořící se dámám, ale i líbivé intimní momenty oddechu, jaké zachycuje například Čtenářka nebo tzv. Svačina. Obliba těchto motivů v minulosti souvisela s produkcí proslulé Míšeňské porcelánky, která rokokové a barokní porcelánové sošky vyrábí od 18. století. Staly se postupně nedílnou součástí šlechtických a měšťanských interiérů. Přestože pro mnohé současníky již tyto kostýmní motivy nejsou tak atraktivní, jako tomu bývalo v minulosti, kdy byla rokoková figura součástí téměř každé domácnosti, těší se stále velké oblibě zejména v zahraničí. S rokokovým porcelánem z Duchcova se také setkáme na nejednom zámku v Česku i jinde v Evropě, kde se stává ozdobou autentických historických interiérů. Pomineme-li neskrývanou líbivost těchto motivů, musíme uznat s jakou pečlivostí a technickou dovedností jsou duchcovské figury provedeny.

Vznik takové sošky je závislý na zdlouhavé a náročné ruční práci. Každá figura se skládá hned z několika, někdy i desítky částí, které se musí zvlášť odlít do forem, poté ručně slepit a domodelovat. Po uschnutí a výpalu, které ne vždy výrobek úspěšně přečká neporušený, jej malířky nadekorují a domalují detaily. Výroba některých velkých kusů, tak může trvat i měsíce. Vysokou úrovní zpracování a svou živostí se figury z Duchcova řadí k světové špičce a svou kvalitou jsou srovnatelné s produkcí Míšeňskou.  

Výstava v Domě porcelánu s modrou krví je věnována rokokovému figurálnímu a dekorativnímu porcelánu ze současné i historické produkce duchcovské manufaktury Royal Dux. Uvidíte tak i archivní kusy, které se již nevyrábějí a vedle velkých rokokových figur také secesní a Art Deco dekorace. Otevřeno je pondělí - pátek 8,00 až 17,00 hodin, v sobotu 8,00 - 14,00 hodin.