e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jaké je to žít v první republice? Inspirativní módní výstava v Žatci

publikováno: 6.9.2021, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Žatecké muzeum otevře tento týden výstavu, která přiláká zřejmě především návštěvnice. Ukáže totiž módu z období první republiky. Pochází se sbírek Ludmily Zuskové, která o sobě může říkat: Žiju v první republice. Podívat se na ni můžete v Křížově vile.

„Výstava vtáhne návštěvníky do doby první republiky a představí hlavně dámskou elegantní módu ze sbírky Ludmily Zuskové. K vidění budou převážně šaty, které doplní kloboučky, rukavičky, kabelky, boty, bižuterie i menší předměty denní potřeby. Své zastoupení však bude mít i pánská garderóba a předměty, jež dnešní muži už běžně nepoužívají,“ přiblížila Jitka Krouzová, vedoucí výstavnicko-propagačního oddělení muzea. 

Ludmila „Koláček“ Zusková vystudovala Střední školu designu a řemesel v Kladně a skoro dvacet let vystupuje pod značkou Athelier Cakee, která je zaměřena na prvorepublikovou módu. Pořádá módní přehlídky, výstavy a dokonce ve svých kostýmech účinkovala ve filmech Tenkrát v ráji, Jan Masaryk a v seriálu Bohéma. 

Velkou inspirací pro budoucí zájem o módu a život v první republice jí byla prababička – spisovatelka A. D. Lánská. Ludmila, coby školou povinná, si k výročí založení základní školy v Lánech připravila šaty na školní vystoupení a od té doby se začala vyvíjet její záliba. Dnes její sbírka čítá několik set kusů oděvů.

Výstava se otevře ve čtvrtek 9. září a bude přístupná až do dubna příštího roku v Křížově vile v Zeyerově ulici.