e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Metropolitní opera v Chomutově: Kino Svět chystá sérii přenosů

publikováno: 5.10.2021, kategorie: Hudba, autor: Pavlína Skopová

Sdílet: facebook twitter google+

Giuseppe Verdi, Richard Strauss, Giacomo Puccini... Představení psaná velikány světové opery, navíc v podání pěvců jednoho z největšího operních domů. To je série živých přenosů z Metropolitní opery v New Yorku, kterou uvede i chomutovské kino Svět. Začne už tuto sobotu 9. října ruskou klasikou.

Díky kinopřenosům z operního svatostánku rozšiřuje městská organizace Kultura a sport Chomutov svoji nabídku tak, že uspokojí i ty nejnáročnější. Nebo to může být nový zážitek pro ty, kteří operu ještě neokusili. „Metropolitní opera je jeden z nejslavnějších operních domů na světě, takže výpravy představení jsou velkolepé, výkony pěvců famózní a atmosféra neopakovatelná. Stojí to rozhodně za to,“ zve na živé přenosy z New Yorku jednatelka Věra Fryčová.

Série přenosů pod názvem MET: Live in HD začíná již v sobotu 9. října ruskou klasikou. Operu Boris Godunov, mistrovské dílo z pera M. P. Musorgského, uvede newyorský dům v původní podobě z roku 1869, tedy v ruštině. Na plátně však samozřejmě s českými a anglickými titulky. Cara, jehož trýzní touha po moci, ztvární jeden z mistrů této role, německý basista René Pape. Začátek více než dvouhodinového představení je v 18,45 hodin, vstupenka stojí 300 Kč.

Kino Svět však plánuje promítat i další operní přenosy ze zmíněné série. Například na konci října to bude premiéra opery Fire Shut Up In My Bones, kterou napsal současný jazzový muzikant Terence Blanchard. Na začátku roku zase Metropolitní opera představí zkrácenou verzi Popelky od Julese Masseneta, kterou chce operní dům nalákat i menší diváky. I tu bude chomutovské kino promítat.

Do konce května si pak mohou milovníci opery užít několik dalších představení, klasiku i modernu. „Z těch klasických nabídneme na plátně třeba Pucciniho operu Turandot, nebo Lucii z Lammermooru od Gaetana Donizettiho, naopak moderně bude pojatá klasika Rigoletto od Giuseppe Verdiho,“ přibližuje program newyorské scény jednatelka. Začátky představení budou vždy k dohledání v programu kina Svět.