e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kultura a sport v nouzovém stavu: Kam se dá ještě vyrazit?

publikováno: 5.10.2020, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Dnes začíná platit v České republice nouzový stav a s ním celá řada opatření, která se týkají především volnočasových aktivit. Zjišťovali jsme pro vás, která kulturní zařízení zůstávají otevřena, kam můžete vyrazit a jak to bude se sportem.

Pro děti
Nařízení se dotkla i volnočasových středisek pro děti. Chomutovský Domeček, mostecké Středisko volného času či klášterecký DDM Volňásek a jirkovské Paraplíčko již oznámily, že na základně nařízení Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje na dva týdny uzavírají své prostory a kroužky. Situace se dotkla též Základních uměleckých škol, které dva týdny nesmí provozovat výuku.

Muzea a galerie
Opatření se tolik nedotkla muzeí a galerií, která je možné stále navštěvovat. Musí však zrušit mnohé své akce a muzejníci dohlížejí na to, aby v jedné místnosti nebylo najednou více než 10 lidí. Mostecké muzeum již avizovalo, že ruší plánovaný Mezinárodní den archeologie 17. října. Přednášky plánované na příštích čtrnáct dnů se posunou na jiný termín. Dendrologická vycházka okolím nemocnice v Mostě 15. října se konat bude s omezením počtu návštěvníků na 20.

Divadla
Opatření se nijak nedotýkají činoherních představení, a tak v divadlech probíhá běžný program. Představení pro dospělé tento týden nabízí Vrchlického divadlo v Lounech, Jirkovské divadlo, Městské divadlo v Mostě (zde však z nabídky programů zmizel páteční muzikál Funny girl). O víkend můžete vybírat ze spousty pohádek - v Docela velkém divadle Litvínov, Divadle Rozmanitostí, KD Střelnice, postoloprtském divadle nebo v Bílině a Žatci. Divadelní bary však zůstanou o přestávkách zavřené. A byť je zpěv zakázán, dokonce můžete jít i na operu. V sobotu totiž žatecké divadlo uvádí záznam operního představení Don Pasquale z Metropolitní opery v New Yorku.

Hudba
Jak známo, zpěv je zakázán, a tak se ruší veškeré koncerty. Například nedorazí kapela Katapult do Teplic. Všechny kulturní akce zrušila až do konce roku Sportovní hala v Mostě. Většina pořadatelů počítá s tím, že po dvou týdnech se situace zlepší a budou se moci vrátit k běžnému programu. Koncerty po 18. říjnu se tak zatím většinou neruší. Na celý měsíc zrušil koncerty litvínovský club Attic, mostecký Rokáč Vinohrady se zatím nevyjádřil. Music arena v Mostě avízovala zrušení akcí již po zavedení prvních omezení a zavírací hodiny ve 22 hodin.

Sport
Sportovní aktivity jsou zásadně omezeny a to jak pro diváky, tak pro aktivní sportovce. Zápasy HC Verva až do 8. října jsou odloženy, další bude nutné odehrát bez diváků. Bez fanoušků se budou muset obejít v sobotu i mostecké házenkářky, které hrají s Dunajskou Stredou ligový zápas - pokud vůbec soupeř ze Slovenska dorazí. Naopak bez omezení jsou třeba bazény nebo aquaparky.

Další akce
V úterý 6. října měla v litvínovském zámku Valdštejnů začít první ze série přednášek Partnerského spolku Litvínov, tentokrát s hotem Michalem Urbanem o památkách UNESCO v Krušných horách. Pořadatelé přislíbili nový termín.