e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 7. až 9. ledna a na Tři krále

publikováno: 5.1.2022, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Ve čtvrtek k nám dorazí Tři králové, a tak jsme víkendovou nabídku rozšířili o jeden den, kdy se konají tříkrálové sbírky a setkání. Kláštercem prolétne tříkrálová kometa. O víkendu pozveme na otevření kulturní domu a rekonstrukci husitské bitvy.

Tříkrálová sbírka
Nezapomeňte, že od čtvrtka 6. ledna můžete přispět koledníkům do kasiček v rámci Tříkrálové sbírky, kterou pořádá Charita České republiky. Zatímco vloni šlo jen o sbírku virtuální, letos se opět koledníci vrací do ulic, budou rozdávat radost a požehnání, a také prosit o příspěvek na lidi v nouzi. Přispět můžete nejen v ulicích, ale také do statických kasiček, které naleznete na úřadech, v kostelech či obchodech, prostřednictvím Online koledy nebo dárcovskou SMS. Podrobnosti najdete na www.trikralovasbirka.cz.

Tříkrálová sbírka v horách
První akcí letošního roku v horském areálu Lesná v Krušných horách na Chomutovsku bude Krušnohorská tříkrálová nadílka. Koná se v sobotu 8. ledna od 13,00 do 16,00 hodin v Hrázděném domě. Čeká vás betlém v životní velikosti, příběh Svaté rodiny, pečení chleba, výroba postaviček Tří králů a koruny a také tradiční odstrojování vánočního stromku.

Klášterecká kometa
Tradiční Klášterecká kometa, akce která byla i s průvodem lidí zaznamenána do České knihy rekordů, se koná tento čtvrtek 6. ledna, tedy na Tři krále. Od kláštereckého obchodního střediska Centrum odletí v 18,00 hodin. Vezměte děti, sebe, lampiony, baterky, lucerničky, čelovky a pojďte rozzářit. Až Kometa doletí do kostela Nejsvětější Trojice, můžete zhlédnout i příběh v podání divadla The Brokes z místního gymnázia a střední odborné školy. 

Tříkrálové setkání
Ve čtvrtek 6. ledna se na náměstí v Kadani koná v rámci sbírky Tříkrálové setkání. Proběhne od 15,00 do 17,00 hodin. Navštívit můžete starostenský stánek se svařákem a čajem, uslyšíte varhanní koncert a Divadlo Navenek předvede Klanění králů. Od 17,15 hodin začíná tříkrálová mše v kostele Povýšení svatého Kříže.

Husitské bitvy
Františkánský klášter v Kadani odstartuje rok 2022 připomínkami husitských válek, konkrétně připomene dvě nevydařené křižácké výpravy proti husitům před 600 lety. Nejprve v pátek 7. ledna přednáškou a v sobotu pak inscenací živého obrazu v zahradě kláštera. Více se dočtete v článku Žižka dorazí do Kadaně, v klášteře chystají živý obraz

Akty v galerii
V Galerii Kryt v Klášterci nad Ohří začíná v pátek 7. ledna výstava fotografií Milana Pecha Připraven na KRYTiku. Vernisáž začíná v 17,00 hodin a doprovodí ji houslový koncert. Otevřena bude do konce ledna.

Kulturák startuje
O víkendu se v Klášterci nad Ohří otevře rekonstruovaný kulturní dům. Slavnostní program se koná v sobotu 8. ledna od 19,00 hodin, ale již odpoledne od 14,00 hodin můžete přijít na komentované prohlídky nového centra. Další program s oslavou 65. výročí založení klášterecké ZUŠ se chystá na neděli od 14,30 hodin. Další informace najdete v tomto článku

Koncert v kostele
Novoroční koncert Pěveckého sboru Harmonie se koná v neděli 9. ledna od 15,00 hodin v kostele svatého Bartoloměje ve Smolnici na Lounsku. Vstupné je dobrovolné, výtěžek bude použit na opravu interiéru kostela sv. Bartoloměje.

Foto: Charita Česká republika, trikralovasbirka.cz