e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zvířata ze zooparku ve vašem obýváku

publikováno: 4.11.2021, kategorie: Zajímavosti, autor: Helena Hubáčková

Sdílet: facebook twitter google+

Čtyři kamery, které sledují život zvířat v jejich expozicích, spustil nedávno chomutovský zoopark. Na webových stránkách organizace můžete online sledovat třeba skotačení charz žlutohrdlých nebo dovádění makaků magot.

Zoopark chce touto novinkou návštěvníkům více přiblížit zvířecí život v areálu. Především ve dnech, kdy třeba není vhodné počasí na procházku. „Když prší nebo mrzne, může být milé zpestření pustit si na obrazovce naše poskakující charzy nebo hledat v teráriu ukrytého varana,“ napovídá ředitelka Zooparku Chomutov Věra Fryčová. 

Webkamery jsou čtyři a záměrně jsou umístěné u různých druhů zvířat. Kromě výběhů charz žlutohrdlých a makaků magot momentálně sledují také terárium s varanem stepním a dvě sousedící voliéry, které obývají bažanti stříbrní a krasky červenozobé. I v nich je poměrně živo. „Do budoucna chceme umístění kamer čas od času měnit, aby bylo možné sledovat i další zvířata,“ doplňuje k tomu ředitelka.

Zážitek ze sledování umocňuje také fakt, že jde o profesionální kamery, které natáčejí ve FullHD až 4K kvalitě a mají lepší světelnou citlivost v nočních podmínkách. Navíc přenášejí i zvuk, takže krasky nejen uvidíte létat, ale uslyšíte i jejich štěbetání. 

Instalace webkamer do výběhů není složitá, je pouze třeba najít optimální umístění, aby přístroj neponičila zvířata nebo vandalové. A také to chce najít správný záběr. „Třeba u makaků chceme umístění kamery ještě trochu pozměnit, aby je nesnímala tolik z dálky,“ prozradila Fryčová. Přenos z webkamer můžete sledovat na webových stránkách zooparku, konkrétně na odkazu zoopark.cz/navsteva-zoo/webkamery.