e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Unikátní Filmy Naživo se promítají v Mostě, Teplicích a Chomutově

publikováno: 4.8.2020, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Unikátní letní projekt FILM NAŽIVO přináší do českých kin živá divadelní představení. Nejde však o statické záběry z divadel, ale svébytné filmy, natáčené v exteriérech. V sobotu 8. srpna můžete vidět inscenaci Amerikánka s Terezou Ramba a Eliškou Křenkovou. V našem regionu nabízí tato představení chomutovské kino Svět, mostecké kino Kosmos a v Teplicích Premiere Cinemas.

Film Naživo - výjimečný filmově – divadelní projekt Viktora Tauše představil v červenci divákům v kinech filmy adaptované z inscenací La Putyky a Losers Cirque Company. Vybrané divadelní soubory inscenují svá nejúspěšnější představení mimo divadlo, v exteriérech, které obsahu divadelní hry dodávají nový kontext, inspirují herecký projev a rozvíjí téma. Takto inscenované hry jsou natáčeny filmovým štábem v jediném živoucím záběru, ve kterém kamera autorsky vstupuje do intimního prostoru herců nebo se naopak zaměřuje na svět kolem nich. 

V sobotu 8. srpna ve 21,00 hodin se na stříbrná plátna dostane v reálném okamžiku Taušova Amerikánka s Terezou Ramba a Eliškou Křenkovou. Jediné publikum přímo na místě natáčení tvoří bývalí chovanci dětských domovů, kteří jsou Amerikánce svým osudem inspirací. Amerikánka bude pro Film Naživo zasazena do prostoru opuštěné dětské léčebny. Příběh Amerikánky se zde stane zástupným příběhem funkcionalistické budovy, která ztratila svůj smysl. V jediném živoucím záběru diváky vezme do intimního prostoru hereček, kam by se nikdy, ani na divadle, nedostali. Právě Amerikánka, kterou Viktor Tauš natáčel a streamoval během nouzového stavu, byla inspirací celého projektu. „V létě zrušených festivalů a paralyzované kinodistribuce je Film Naživo manifestem schopnosti vyprávět příběhy v souladu s životní realitou našeho světa a světa našich diváků,“ říká k projektu jeho autor Viktor Tauš.

29. srpna je na programu představení souboru Vosto5 Pérák, akční historická fikce z období protektorátu. 12. září pak vstoupí do kin inscenace Davida Jařaba z Divadla Na zábradlí Tajný agent.

Foto: CinemArt.