e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zapojte se o víkendu do Ptačí hodinky

publikováno: 4.1.2022, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

První lednový víkend budou lidé v České republice opět sčítat ptáky na krmítku. Česká společnost ornitologická ve dnech 7. až 9. ledna organizuje čtvrtý ročník Ptačí hodinky. Sčítání je velmi jednoduché a může se ho zúčastnit každý - nabízíme vám návod.

Minulého ročníku se zúčastnilo přes 27 tisíc lidí, kteří pozorovali víc než půl milionu ptáků. Ornitologové pomocí dlouhodobého projektu ve spolupráci s veřejností zjistí, kteří ptáci u nás v zimě ubývají či přibývají. Sčítání se může zúčastnit úplně každý bez předchozích zkušeností. Navíc v teple domova. Připravovat se můžete už dnes pomocí zábavných kvízů a otestovat si své znalosti ptáků na stránce ptacihodinka.birdlife.cz.

Nejčastěji viděli účastníci všech tří ročníků Ptačí hodinky sýkoru koňadru. „Navštívila 85 % krmítek a mezi ostatními druhy neměla konkurenci. Druhá nejčastější – sýkora modřinka – se ukázala na 65 % pozorovaných krmítek. Na to, zda koňadra udrží pomyslné žezlo, si budeme muset ještě počkat, už nyní je ale vhodné upravit zahradu a okolí našeho domu, abychom při lednovém sčítání měli na krmítku opravdu živo,“ říká Alena Jechumtál Skálová, koordinátorka Ptačí hodinky z České společnosti ornitologické. „Krmítko musí být alespoň 1,5 m nad zemí, ideálně na závětrném a nerušeném místě. Dbáme na pravidelné čištění a odstraňování trusu a zbytků potravy. V krmítku můžeme ptákům nabídnout slunečnici, vlašské ořechy, oves, proso, pšenici a další obiloviny či luštěniny. Kosy a drozdy potěší pár jablek či jeřabin, strakapoudy, brhlíky a sýkory tuková směs,“ doporučuje Hořáková.

Díky spolupráci s velkým množstvím dobrovolníků ornitologové během několika let zjistí, kteří ptáci u nás v zimě ubývají či přibývají. „V minulém ročníku byl skokanem roku čížek lesní, který se vyhoupl ze čtyřiadvacátého místa na deváté – lidé ho pozorovali na pětkrát větším množství krmítek. Více jsme zaznamenali také kosů. Objevili se na 57 % krmítek, což je meziročně o 7 procentních bodů víc. Každopádně na příkladu čížků i kosů vidíme, proč je důležité sčítat několik let po sobě – jen tak zjistíme, jestli se jedná o krátkodobé výkyvy nebo skutečně dochází k dlouhodobým změnám,“ vysvětluje Jechumtál Skálová.

Ptačí hodinka začíná v pátek 7. ledna a končí v neděli 9. ledna 2022. V této době si vyberte libovolnou hodinu, po kterou bude sčítat ptáky na krmítku. Pro každý ptačí druh zapište vždy nejvyšší počet jedinců pozorovaných najednou. Je důležité pozorovat na jednom místě, není to tedy možné například během procházky. Ke sčítání vám pomůže určovací arch s vyobrazením běžných druhů, ke stažení na webu ptacihodinka.birdlife.cz, tamtéž pak vložíte své výsledky a můžete tam vložit své fotografie.