e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Děti otevřely novou cyklostezku u Droužkovic

publikováno: 3.6.2022, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Dětské závody slavnostně otevřely novou cyklotrasu u Droužkovic na Chomutovsku. Poslední chybějící úsek v obci Droužkovice propojil Spořice a Březno, a cyklisté tak mohou po kvalitní stezce dojet po hraně uhelného lomu Nástup Tušimice z Kadaně až do Března a pokračovat dál do Žatce.

Slavnostní otevření stezky patřilo hlavně dětem, pro které obec Droužkovice společně se zdejším Cykloteamem uspořádala cyklistické závody. Děti tak mohly otestovat na kolech, ale i v kočárcích nebo na koloběžkách úplně nový úsek stezky, vedoucí od droužkovického nádraží podél dálnice. V cíli je čekala také soutěž zručnosti a za odměnu medaile a zmrzlina z Drmal.

cyklostezka_drouzkovice_2.jpg„Obyvatelé Spořic i Droužkovic si to velmi přáli, čekali jsme na tuhle chvíli léta,“ řekl před startem závodů místostarosta Spořic Petr Svoboda. „Původní plány na celou stezku vznikly už v roce 2015, ale teprve nyní se nám podařilo získat finance z tzv. ekomiliard, určených na revitalizaci krajiny po těžbě uhlí,“ potvrdil starosta Droužkovic Ing. Zdeněk Národa. Přispěly také Severočeské doly a.s., po jejichž pozemcích značná část stezky vede. „Pomohly nám také upravit jeden úsek směrem na Spořice, na který už se nevztahovala dotace a který byl v poměrně špatném stavu. Teď už je zpevněný a je na něm nový štěrk,“ doplnil starosta Droužkovic.

Novou cyklostezku po severním okraji dolu Nástup Tušimice z Kadaně až do Černovic se podařilo dokončit již v roce 2018, stejně tak jsou hotové cyklostezky v okolí Března. „Tohle byl poslední úsek, který chyběl. Určitě se zlepší bezpečnost, protože stezka vede mimo silnice, a bude i pohodlnější – dřív jsme museli po starých panelech,“ připomněl Zdeněk Národa. V Březně pak mohou cyklisté pokračovat dál do Žatce nebo k Nechranické přehradě. Podle starosty bude nová stezka hojně využívána nejen k rekreaci, ale také pro cesty do práce. Poslední, co zbývá dokončit, je dopravní značení na stezce.