e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na prodloužený víkend 5. až 8. května

publikováno: 3.5.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Prodloužený víkend už je plný velkých akcí - klášterecké setkání s Thuny, svátek chmele v Žatci, májová slavnost v Bílině, fotbalové oslavy s Postoloprtech a Teplicích, k tomu vítání ptačího zpěvu, srazy veteránů nebo sportovní události pro širokou veřejnost.

Zahájení sezóny s Thuny
400 let příchodu Thunů na klášterecké panství oslaví letos Klášterec nad Ohří. Historii připomene letošní zahájení turistické turistické sezóny na kláštereckém zámku v sobotu 6. května. Bohatý program od 11,00 hodin zahrnuje dobové tržiště a řemeslníky, vojenské ležení, lety dravých ptáků, dobovou muziku a tance, Cirkus Berto, žongléry a kejklíře, soutěže pro děti i dospělé. Po celý den budou probíhat dobové prohlídky expozice porcelánu s názvem Thunové se vrací od DS Klas. Slavnostní příjezd rodiny Thunů je naplánován na 14. hodinu.

Májový jarmark
Bílina slaví 1030 let své historie a oslaví to při tradičním Májovém jarmarku v areálu Kyselka v sobotu 6. května. Už od 10,00 hodin začne hudební program U Kádi, v altánku se představí Historický spolek města Bíliny a na minigolfu připravil program DDM Bílina. Hudební program začne ve 13,30 hodin v amfiteátru, hvězdami programu jsou Janek Ledecký, Petr Kotval a Support Lesbiens. V Lesní kavárně uslyšíte třeba folkovou Kvintu, Trilobit Rock nebo kapelu Něžná noc. Od 10,00 do 18,00 hodin bude jezdit z Mírového náměstí na Kyselku vláček. Vstup na akci je zdarma.

Chmelfest
První akcí chmelařského roku v Žatci je tradičně Májový chmelfest. Vypukne v sobotu 6. května a chybět nebude oblíbený chmelmarš s alegorickými vozy. Program pak bude pokračovat po celý den v areálu Žateckého pivovaru. Podrobný program najdete v článku Chmelfestem přivítá Žatec chmelařskou sezónu

Prohlídky s princeznou
Zámek Stekník zve děti na kostýmované prohlídky s princeznou. Konat se bude ve sváteční pondělí 8. května po celý den. V interiérech zámku připravila princezna pro děti hádanky i výstavu hraček a kočárků. První prohlídky začínají v 10,30 hodin, další v 11,30 a 13,30 a 14,30 hodin.

Jarní sraz moto-veteránů
Jednostopá historická vozidla uvidíte 6. května v dopoledních hodinách na nádvoří Horního zámku v Benešově nad Ploučnicí. Od 10,00 hodin bude zahájen samotný sraz veteránů, během kterého si návštěvníci budou moci prohlédnout nejeden veteránský exemplář, jako například Dněpr, ČZ skútr, Pérák, Kývačku, Panelku, a účast přislíbil i Velorex. Od 11,00 hodin je plánována spanilá jízda přes Čechy, Německo a zpět. Návštěvníci mohou od 11,30 hodin vyrazit na speciální prohlídku Dolního zámku se samotným regulovčíkem.

Sraz amerik
Historická auta ještě jednou. V Ústí nad Labem na parkovišti u Globusu si dají sraz americká auta. Stane se tak v pondělí 8. května od 10,00 do 16,00 hodin. V průběhu dne doprovodný program - živé kapely, marionetky, soutěže, spanilá jízda městem.

Hudba na vinicích
V Třebívlicích začíná další série letních koncertů Hudba na vinicích. Tento pátek 5. května ve vinařství Johann W. koncertuje skupina Wohnout.

Reaktour
Prohlédnout si temelínskou jadernou elektrárnu můžete i bez cesty do jižních Čech. V sobotu 6. května nabízí Infocentrum elektrárny Ledvice u Bíliny virtuální cestu pomocí 3D brýlí. Přijít můžete od 9,00 do 15,30 hodin a také následující sobotu 13. května.

Výročí stadionu
50 let slaví fotbalový stadion na Stínadlech v Teplicích. U příležitosti tohoto výročí se chystají v pondělí 8. a úterý 9. května prohlídky. Na 9. května je navíc připravena speciální prohlídka pod vedením klubové legendy Pavla Verbíře, který fanoušky provede zákulisím Stínadel. Prhlídky se konají v pondělí od 14,15 a 15,15 hodin, v úterý od 16,15 hodin a 17,15 hodin.

Fotbalové oslavy
100 let slaví také fotbal v Postoloprtech, který si k tomu výročí nadělil zbrusu nový stadion. Akce se koná 6. května od 12,00 hodin na hřišti FK Postoloprty. Uvidíte mistrovské utkání mužů proti týmu z Holedeče, utkání staré gardy proti Sigiteamu. Odpoledne zahraje Kabát revival a další kapely až do nočních hodin. Na odpoledne jsou připravena ocenění zasloužilým členům klubu.

Zábava na Kozí dráze
Na nádraží v Telnici v Krušných horách, kam jezdí Podkrušnohorský motoráček, se chystá program na pondělí 8. května od 10,00 do 16,00 hodin. Už ve vlaku budou cestující bavit herci Divadla v Pytli vtipnými scénkami. Na nádraží v Telnici budou stánky s turistickými informacemi, vojáci z Bitvy u Chlumce s ukázkou bojové techniky a živými koníky, další divadelní scénky zmíněného divadelního spolku, hry pro děti a občerstvení.

Duatlonové závody
Na Klínech na Litvínovsku startuje v neděli 7. května 18. ročník závodu Krušnoman Duathlon. Na dlouhé trati je připraveno 10 km běh, 80 km cyklo a 10 km běh, na kratší trati je to pak 6 + 30 + 6. Běžecká část vede po cestách Mračný vrch, cyklistika zavede závodníky do srdce Krušných hor. Přihlášky na https://www.krusnoman.com/cs/.

Závod šerpů
V pondělí 8. května se pak nedaleko, v horském areálu Lesná, koná 17. ročník závodu Sherpa Cup Petra Rameše, tedy závodu do vrchu se zátěží. Čeká vás výstup v horském terénu po historické solné stezce v délce 2,3 km s převýšením 200 metrů. Start hlavního závodu je v 11,30 hodin na Pyšné.

Memoriál Karla Raise
Další sportovní událost se koná v sobotu 6. května a kombinuje závody postižených se zdravými sportovci i nesportovci. Silniční závod na 15 km z Počerad do Loun startuje v 11,00 hodin u Volevčic u elektrárny Počerady, prezence je v lounských Masarykových sadech, odkud závodníky převeze pořadatel. Závodí se v kategorii běžců, vozíčkářů, handbiků, na kolečkových bruslích i koloběžce a nebo můžete zvolit štafetový běh. Zúčastnit se tak může každý. V areálu lounského výstaviště se pak koná závod dětí na handbiku a lidový běh na 2200 metrů se startem v 10,45 hodin. Podrobnosti na webu pořadatelského klubu http://askelna.cz/.

Vítání ptačího zpěvu
Členové České společnosti ornitologické a Bílinské přírodovědné společnosti zvou milovníky přírody, a především ptactva, na Vítání ptačího zpěvu. Sraz v 7,15 hodin na parkovišti u Penny v Duchcově. S sebou si můžete vzít určovací příručku, dalekohled, foťák. V případě příznivého počasí bude vycházka zakončena ukázkou kroužkování ptáků.
Uvítat ptačí zpěv můžete také na ornitologické procházky mosteckého muzea s ornitologem Jaroslavem Bažantem. Sraz je v sobotu v 8,00 hodin na autobusové zastávce Čepirohy u Mostu.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Foto: Divadelní spolek Klas, Klášterec nad Ohří.