e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pojďte si do Dubí hrát s Igráčkem

publikováno: 3.5.2023, kategorie: Pro děti, autor: Jana Tanzmannová

Sdílet: facebook twitter google+

Dům porcelánu s modrou krví v Dubí se v květnu stane vyhledávaným místem rodin a fanoušků české hračky Igráček. Dubí bude totiž od 3. května hostit oblíbenou putovní výstavu s názvem Fenomén Igráček. Představí se i speciální figurky jen pro Dubí - horník a malířka porcelánu.

Návštěvníky čekají informace o historii a výrobě figurek, ukázky původních i současných Igráčků, a také dvě neprodejné unikátní figurky v podobě malířky porcelánu a horníka z Cínovce, které z klasických Igráčků vyrobil historik Miroslav Svoboda. 

A proč právě malířka porcelánu a horník z Cínovce? Na to odpověděl starosta města Dubí Ing. Jiří Kašpar: „Historie města Dubí je od počátku spjata s těžbou cínu, který dal jméno i jedné z městských částí, původně hornímu městu Cinvald (dnes Cínovec). Právě v místě, kde horníci přespávali, vznikla osada Dubí. Cínovečtí horníci udržovali svou svébytnou kulturu a tradice, při kterých nosili slavnostní uniformy. Význam hornictví v Krušnohoří byl oceněn v roce 2019, kdy byly vybrané hornické památky Krušnohoří zapsány na seznam světového dědictví UNESCO. To je důvod, proč jsme pro vytvoření speciálního Igráčka vybrali horníka ve slavnostní uniformě jako prvního typického zástupce našeho města. Druhým neodmyslitelným symbolem města je výroba porcelánu s cibulovým dekorem tzv. Cibuláku, který se z Dubí vyváží do celého světa. Proto jsme i jako druhého reprezentanta našeho regionu vybrali malířku porcelánu.“ 

Autory Igráčků jsou designéři tehdejšího družstva IGRA Jiří Kalina a Marie Krejchová. Vyrábí se už od roku 1976 a jako první vznikla profese zedníka. Právě tuto figurku, ale i mnoho dalších původních Igráčků si návštěvníci mohou na výstavě prohlédnout. Vyráběn byl v různých variacích. Rodiče dnešních dětí si jistě budou pamatovat policistu, hasiče, doktora nebo zdravotní sestřičku. Do roku 1989 vzniklo kolem padesáti různých variant. V devadesátých letech se snažil jít Igráček s dobou. Na trhu se objevil i skateboardista, středověký rytíř, veřejná bezpečnost se změnila v policii a objevil se i policista na motorce nebo koni. Všechny tyto profese budou v rámci expozice k vidění, stejně jako raritní Igráčci, kteří se v minulosti vyráběli nebo vznikli na zakázku pro různé firmy a instituce jako zakázkové typy současného výrobce figurek – firmy EFKO. Výstava Fenomén Igráček je tak největší sbírkou původních, ale i současných Igráčků.  

Výstavu legendární hračky, která získala v nezávislém průzkumu ocenění „Nejdůvěryhodnější značka 2022“, lze v Dubí navštívit až do 28. června. Otevřeno je ve všední dny od 9,00 do 16,00 hodin, v sobotu do 14,00 hodin.