e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Postoloprty nechají zájemce nahlédnout do zámku

publikováno: 2.11.2021, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Město Postoloprty koupilo za 13 milionů korun zchátralý schwarzenberský zámek. Chce se pustit do jeho postupné rekonstrukce a záchrany. Zájemci do něj mohou poprvé nahlédnout během komentované prohlídky v neděli 7. listopadu.

Zámek ze 17. století vlastnil až do poloviny 20. století rod Schwarzenbergů, který významně ovlivňoval Postoloprty i celé Lounsko. Později byl využíván jako depozitář Národní knihovny a posledních dvacet let už jen chátral. Byl ve vlastnictví italských majitelů, s nimiž se dokonce stát kvůli zanedbání péče o památku soudil. Minulý měsíc od něj převzali klíče noví majitelé - postoloprtská radnice. Bude se muset nyní spoléhat na dotace, neboť obnova památky půjde do stamilionů korun. Už v roce 2023 chce začít rekonstrukcí střechy. „Je jasné, že rekonstrukce bude běh na dlouhou trať,“ řekl starosta Postoloprt Zdeněk Pištora. 

Současný stav si můžete přijít prohlédnout v neděli 7. listopadu. Zámkem a přilehlým Knížecím dvorem vás provedou Raromír Kočí ze spolku Prázdné domy a Vít Pávek, kastelána Státního zámku Třeboň, který se věnuje schwarzenberským památkám. Registrační formulář najdete zde. Sraz je ve 14,00 hodin na náměstí v Postoloprtech, s sebou roušky, teplé oblečení a pevné boty.