e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dycky horník: Most bude v září hostit velké hornické setkání

publikováno: 2.9.2021, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

25. setkání hornických měst a obcí se po třinácti letech vrací do Mostu, jednoho z mála měst s dosud aktivní těžbou. Přihlášeno už je přes padesát měst a spolků. Setkání se bude konat ve dnech 10. až 12. září pod heslem Dycky horník!, kvůli protiepidemickým opatřením bude ale jen část programu veřejná.

Most původně plánoval, že setkání hornických měst a obcí spojí se zářijovou Mosteckou slavností. "Mosteckou slavnost jsme s ohledem na měnící se opatření a nezbytnou dobu přípravy tak velké akce, která se rovná hudebním festivalům, zrušili. Setkání hornických města a obcí se ale uskuteční! Nebude sice bohužel s hojnou účastí veřejnosti, přesto jsem plně přesvědčen, že havířům, představitelům hornických spolků a hornických měst a obcí nabídne plnohodnotný program, v němž bude dostatek prostoru pro hornické tradice a rituály, setkání s přáteli i poznání našeho města," informoval primátor města Jan Paparega.

Slavnostní zahájení programu proběhne v pátek 10. září večer v mosteckém divadle. V sobotu v 11,00 hodin by mělo dojít na slavnostní odhalení památníku hornictví a důlních neštěstí, který bude stát nedaleko Repre. Ze soutěže na podobu památníku vzešel vítězně návrh Jakuba Klašky, architekta žijícího ve Velké Británii, a symbolizuje jak rozervanou krajinu, tak rekultivace. Hornický průvod k němu vyrazí před jedenáctou z 1. náměstí.

V poledne se pak na 1. náměstí uskuteční tradiční hornický ceremoniál, který potrvá do 13. hodiny. Odpolední a večerní program na náměstí pak nejen horníkům, ale i široké veřejnosti zpříjemní několik kapel, mezi nimi například Vojtaano nebo DivNá Bára. Na náměstí bude připraveno také občerstvení.

Pro hosty a účastníky je připravena i celá řada exkurzí, největší zájem je o projížďky po Jezeru Most a návštěvu Podkrušnohorského technického muzea v Kopistech.