e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Poznejte Radovesickou výsypku u Bíliny

publikováno: 2.6.2022, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Zajímavosti zrekultivované Radovesické výsypky u Bíliny, kterou vede naučná stezka i cyklostezka, můžete prozkoumat v sobotu 11. června. Infocentrum v Bílině společně s Bílinskou přírodovědnou společností a Sokoly pořádá první ročník poznávacího pochodu. Průvodcem vám bude spoluautor naučné stezky.

Trasa dlouhá osm kilometrů startuje v sobotu v 9,00 hodin z Mírového náměstí v Bílině. Cesta turisty zavede až k obci Radovesice, která zanikla před padesáti lety kvůli ukládání skrývky z nedalekých bílinských dolů. 

radovesicka_vysypka_2.jpgUkládání vytěžené skrývky z dolů skončilo v roce 2003 a od té doby probíhala v okolí zaniklých Radovesic rozsáhlá rekultivace. Severočeské doly, a.s. zde v průběhu let mixují různé druhy biotopů tak, aby se krajina co nejvíc blížila té přirozené. Obdělávaná pole a sekané louky střídají malé vodní plochy a remízky, upravené plochy vyvažují místa ponechaná přirozené sukcesi. Území bývalé výsypky zároveň protkla řada cest, takže ho dnes mohou využívat turisté i místní obyvatelé k rekreaci či sportu. Dnes tak návštěvníci na první pohled těžko poznají, že prochází územím, poznamenaným těžbou. S přírodou, ale i skutečnou historií tohoto místa je seznamuje právě naučná stezka s řadou informačních panelů. Celá stezka, která kopíruje modrou turistickou značku vedoucí z Bíliny do Kostomlat pod Milešovkou, měří 10 kilometrů.

Naučnou stezku je možné navštívit kdykoliv, ale v sobotu 11. června budete mít zasvěceného průvodce. Informace během cesty podá Ing. Karel Mach Ph.D. z Bílinské přírodovědné společnosti, který se na tvorbě naučné stezky podílel.