e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Za Mikulášem do vlaku, do sklepení nebo věže?

publikováno: 1.12.2022, kategorie: Pro děti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Mikulášské oslavy určené dětem mohou mít i velmi zajímavou podobu, jak se přesvědčíte v tomto článku. Svým dětem můžete nabídnout prohlídku sklepení, věže, zámku, vyrazit s nimi vlakem, trolejbusem nebo na koních.

Mikulášská ve sklepení
Netradiční Mikulášskou v historickém sklepení v Krupce - Bohosudově můžete prožít v neděli 4. prosince. Od 15,00 do 18,00 hodin vás čeká nadílka a pěvecké vystoupení skupiny Voice. Registraci najdete zde: https://www.bohosudovskesklepeni.cz/certoviny2022/

Mikulášský vlak
Jízda Mikulášského vlaku na Moldavské dráze se uskuteční 3. prosince s doprovodným programem Divadla v Pytli. Mikulášský vlak vyjede z Teplic v 8,21 hodin v doprovodu andělů, v Mostě přistoupí Mikuláš a to pravé Peklo nastane krátce po desáté v Hrobu, kam se slétnou pekelníci z širokého okolí. Kulturní zážitek bude přichystán v 11,00  na nádraží v Dubí a na konečné v Moldavě uvidíte až do jedné odpoledne, kde si čerti nejvíc lebedí.

Mikulášský trolejbus
Dopravní podnik Chomutova a Jirkova vypraví v neděli 4. prosince Mikulášský trolejbus. Trolejbus bude vyjíždět v Chomutově ze zastávky Písečná, zdravotní středisko ve 13:20, 14:20, 15:20, 16:20 a 17:20 hodin. Zastavovat se bude na zastávkách: Kamenná, Kundratická, Čelakovského a dojede až na autobusové nádraží v Chomutově. Jirkovská linka pak začíná na zastávce Hrdinů ve 14:00, 15:00, 16:00, 17:00 a 18:00 hodin a přes zastávky Dvořákova a Červenohrádecká jede na autobusové nádraží Jirkov. Předprodej jízdenek na konkrétní spoj za 30 Kč v přepravních kancelářích DPCHJ na autobusovém nádraží v Chomutově a Jirkově. Děti povozí historický trolejbus Škoda 15 Tr, který v roce 2019 prošel celkovou rozsáhlou rekonstrukcí.

Mikuláš v horách
Do pekla v Lesné v Krušných horách můžete poslat děti od 3. do 5. prosince. Je třeba si rezervovat čas v Horském areálu Lesná. Čekání na Mikuláše si děti mohou zkrátit v kreativní dílničce v hrázděném domě.

Mikuláš ve věži
Vyzkoušet si cestu za Mikulášem, který se usídlil v horním patře chomutovské věže, mohou děti v pondělí 5. prosince od 16,30 do 19,00 hodin. Cestou je čeká peklo a nadpřirozené bytosti. V ceně 200 Kč je mikulášský balíček. Na akci je nutno se přihlásit na recepci SVČ Domeček Chomutov a rezervovat si čas vstupu na věž. 

Mikuláš v divadle
Představení s nadílkou nabízí například Docela velké divadlo v Litvínově, kam můžete v sobotu 3. prosince od 16,00 hodin na pohádku Když je v pekle neděle. Další možností je Divadlo rozmanitostí v Mostě, kam dorazí Mikuláš v sobotu v 17,00 hodin po pohádce Dva střevíčky pro Popelku a v pondělí po pohádce Vánoce tří sněhuláků.

Mikulášský retrobus
Litvínovem bude v pondělí 5. prosince jezdit historický autobus Škoda 706 rto. Vyjíždět bude od 14,00 do 19,00 hodin z náměstí Míru a jízdenku je možné získat za vyrobenou papírovou vločku v infocentru v zámku Valdštejnů. Mikulášská show bude v Litvínově také v neděli 4. prosince od 16,00 hodin v rámci adventního programu na náměstí.

Andělská poštovna
Andělé a čert dorazí v sobotu 3. prosince na zahradu Křížovy vily v Žatci. Podrobnosti o programu, který začíná ve 13,00 hodin, najdete v tomto článku

Mikuláš na koních
Na děti čeká na zámku Krásný Dvůr na Podbořansku v sobotu 3. prosince odpoledne plné dobrodružství a zábavy. Mikuláš se svou družinou přijede v kočáře a hodným dítkám s sebou přiveze sladkou nadílku. Čertovští koně potáhnou plamennou bryčku s pekelníky, které bude usměrňovat sám svatý Mikuláš. Připraveny budou soutěže, úsměvy na tvářích vykouzlí veselý klaun a o hudební pohlazení se postará dětský pěvecký sbor Základní školy Rudolfa Koblice Donoty a pěvecký sbor Egeria. Vstupenky jsou k dispozici on-line, program začíná v 15,00 hodin.

Mikuláš na zámku
Během speciálních vánočních prohlídek, které se konají v historických interiérech zámku Libochovice v sobotu 3. prosince od 10,00 hodin, se dozvíte něco z historie Vánoc, vyzkoušíte zajímavé adventní a vánoční zvyky i tradice. Na divadelní prohlídce se potkáte i se svatým Mikulášem, andělem i čertem. Na nádvoří bude probíhat prodej vánočního zboží, občerstvení, výtvarná dílnička a k dispozici bude i malý vánočně vyzdobený fotokoutek a ve výstavní síni loutkové divadlo s pohádkou O hvězdičce.

Ilustrační foto: Pixabay.com