e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chomutovské muzeum připomene slavného rodáka, vědce Gerstnera

publikováno: 1.11.2022, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

O víkendu se v chomutovském muzeu otevře výstava, která představí průkopníka vědy a techniky, nejslavnějšího místního rodáka Františka Josefa Gerstnera. Všestraný vědec a vizionář zemřel před 190 lety.

Kartograf, astronom, technik a mechanik, projektant první koněspřežné dráhy, zakladatel pražské polytechniky a její první ředitel a profesor, průkopník a propagátor parních strojů a vizionář v mnoha dalších oborech, to je František Josef Gerstner (1756–1832). Za své zásluhy a přínosy vědě a hospodářství v mocnářství byl povýšen do dědičného rytířského stavu. Ale výstava ho připomene především jako rodáka z Chomutova, a to u příležitosti 190. výročí jeho úmrtí. Výstava mapuje životní dráhu a kariéru této nejproslulejší osobnosti města. K exponátům ilustrujícím Gerstnerovy vědecké a technické práce náleží doprovodný program určený zejména dětem a mládeži čili mladým badatelům a výzkumníkům.

Výstava bude slavnostně zahájena v sobotu 5. listopadu od 10,00 hodin. Výstava potrvá do 31. března 2023 v hlavní budově muzea.