e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův hudební festival se dvakrát zastaví v Oseku

publikováno: 1.6.2022, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Hned dva koncerty v klášteře cisterciáků v Oseku připravil letošní program Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena. Collegium Symfonického orchestru Českého rozhlasu tam bude koncertovat již tuto neděli 5. června, o dva týdny později vystoupí komorní těleso North Czech Capella z Teplic.

Collegium se skládá z renomovaných členů Symfonického orchestru Českého rozhlasu a navazuje na tradici bývalého Pražského collegia, které slavilo úspěchy nejen v tuzemsku, ale i v celé Evropě. Pro osecký koncert se spojilo s dvojicí houslistů Vlastimil Kobrl a Pavel Sochůrek a zpěvačkou Stanislavou Jirků. V programu návštěvníky čekají houslové koncerty Johanna Sebastiana Bacha či Antonia Vivaldilo, árie z oper nebo Schubertovo Ave Maria.

Koncert v oseckém klášteře začne v neděli v 16,00 hodin a vstupenky budou k dispozici přímo na místě.

Podruhé se Beethovenův festival v Oseku zastaví v neděli 19. června, taktéž v 16,00 hodin. Koncertoval bude komorní soubor North Czech Capella pod vedením houslisty Davida Danela a na zobcovou flétnu bude hrát Marie Vencourová. V obou koncertech v Oseku můžete slyšet interprety, kteří svou hudební kariéru odstartovali v Teplicích. Jak pěvkyně Stanislava Jirků, tak flétnistka Marie Vencourová jsou absolventkami teplické konzervatoře. Taktéž komorní uskupení North Czech Capella vzniklo ze skupiny přátel na půdě Severočeské filharmonie Teplice, a to před sedmi lety. V plném obsazení soubor účinkuje pravidelně v abonentních koncertních řadách Severočeské filharmonie Teplice.

Co se bude dít třetí festivalový týden, se opět dozvíte ve Speciálu Beethovenův festival 2022. Celý program najdete také na festivalových stránkách.