e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Od června se otevírají státní hrady a zámky

publikováno: 1.6.2021, kategorie: Památky, autor: Tomáš Pospíšil

Sdílet: facebook twitter google+

Návštěvnická sezona na státních hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu v Ústeckém kraji začíná od začátku června. Provázet se bude po skupinách deseti návštěvníků. Jaké novinky si pro vás na zámcích připravili a které akce chystají?

Doposud byly přístupné jen zámecké parky a zahrady, začátkem května byl zpřístupněn venkovní areál hradu Házmburk následovaný prohlídkou vybraných interiérů bez průvodce na zámku Jezeří. Od prvního června bude možné zavítat do interiérů státních památek v rámci skupinových prohlídek s průvodcem, a to ve skupinách do 10 osob. Při větší skupině do 30 osob (školní výlety a skupiny na objednávku) se musí návštěvníci prokázat negativním testem nebo očkováním. Návštěvníci budou muset mít při prohlídkách zakryté dýchací cesty, dodržovat stanovené rozestupy a dezinfikovat si ruce při vstupu do interiérů.

Návštěvu interiérů památek si mohou návštěvníci s předstihem pojistit nákupem vstupenky online. Vstupenky na časované okruhy lze dál zakoupit i na pokladnách. Vzhledem k omezenému počtu osob na prohlídce a trvajícím protiepidemickým opatřením doporučujeme využít online nákup vstupenky.

Návštěvníci se mohou v letošním roce těšit na řadu novinek. Po zimní reinstalaci expozice otevře zámek v Libochovicích v průběhu sezony dva nové okruhy. První z nich představí ve východním a severním křídle poslední majitele zámku – hraběcí rod Herbersteinů. Proměnou zde prošly všechny stávající místnosti a salony. Nově je zde instalována velká herbersteinská jídelna. Na základě archivních dokumentů a fotografií se podařilo vrátit jídelně původní podobu i s mobiliářem a rodinným jídelním servisem. Všechny místnosti byly doplněny množstvím dosud nevystavených sbírkových předmětů ze zámeckého depozitáře. Vzhledem k filmování bude libochovický zámek pro veřejnost otevřen až od 15. června. Druhý reinstalovaný okruh na zámku Libochovice bude pro návštěvníky otevřen v průběhu léta. V autentických prostorách přiblíží jak období baroka, tak jednotlivé majitele zámku a jejich životy.

Novinkou v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě je obměna exponátů v kaplích. V jarních měsících byl do kaplí kostela instalován mobiliář sakrální povahy z depozitářů Národního památkového ústavu. Některé předměty budou veřejnosti představeny vůbec poprvé. Vedle obměny ve stálé expozici přízemí kostela je ve spodních prostorách umístěna panelová výstava připomínající zaniklé vesnice severozápadních Čech.

V prostorách zámku Duchcov vznikla přesná rekonstrukce grafického kabinetu dle archivních fotografií. Více o něm jsme psali již v lednu

Zámek Stekník připomene návštěvnickou sezonu o prvním červnovém víkendu sportovní akcí. Ve spolupráci s Destinační agenturou Dolní Poohří proběhne v neděli 6. června druhý ročník běžecko-pochodového seriálu, a to etapou nazvanou Žatecko-chmelovým krajem. Startuje se ze zámeckého nádvoří a více o něm v dnešním článku.

Na zámku Jezeří pokračuje obnova divadelního sálu, která byla zahájena minulý rok. Jedná se o klasicistní koncertní sál, ve kterém již v roce 1804 zazněla Beethovenova třetí symfonie Eroica. V rámci obnovy jsou přímo na místě nebo v restaurátorských dílnách odborně renovovány původní uměleckořemeslné prvky. Rekonstrukce a restaurování bude ukončeno koncem roku 2021.

Projekt „Národní kulturní památka Krásný Dvůr – obnova drobných staveb v zámeckém parku" se v letošním roce dostává do realizační fáze. První obnovenou stavbou bude kamenná lavička se schody, v průběhu roku bude opraven ještě gloriet a voliéra. Novinkou letošní sezony pro návštěvníky areálu je mobilní aplikace s interaktivním digitálním průvodcem po zámeckém parku. Čtvrtým rokem pak pokračuje projekt Současné umění v kontextu historické památky. Letos jsou v parku umístěna díla absolventů ateliéru figurálního sochařství a medaile Akademie výtvarných umění v Praze.

Na zámku v Ploskovicích pokračují práce na obnově fasády hlavní budovy zámku. Východní strana objektu je hotová, včetně nové fasády. V současné době se pracuje na severní straně, která bude rovněž v nejbližší době dokončena a lešení bude do léta demontováno. Pokračovat se bude na západní a jižní straně objektu. Současně se pracuje na opravě a nátěrech oken, na restaurování kamenických a kovových prvků, na opravě zahradních schodišť a přilehlých opěrných zdí. Dokončení obnovy je plánováno do konce roku 2022. Z důvodu filmového natáčení bude zámek Ploskovice uzavřen od 14. června do 1. července 2021.

V letošním roce se návštěvníci mohou těšit na bohatý doprovodný program i v rámci cyklu Po stopách šlechtických rodů. Jedenáctý ročník se zaměří na osvícenskou šlechtu a prostřednictvím publikací, výstav, expozic a dalších kulturních a vzdělávacích akcí bude po celý rok připomínat nejvýznamnější osobnosti a fenomény s tímto obdobím spojené. Zámek Krásný Dvůr se v rámci mimořádné prohlídkové trasy o prázdninách zaměří na významného osvícenského šlechtice a majitele panství Jana Rudolfa Černína. Výstava na zámku Libochovice od začátku července do poloviny září představí osudy osvícených Dietrichsteinů. Během sezony seznámí zámek Stekník návštěvníky při několika prázdninových kostýmovaných prohlídkách s epochou osvícenství a přiblíží důležité reformy nebo celkovou změnu evropského myšlení. Osvícenství je na Stekníku spjato s Janem Františkem hrabětem Kulhánkem z Klaudensteina.