e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na filmovém plátně ožijí staré snímky z Loun

publikováno: 17.10.2024, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

V pátek 18. října budou moci diváci v lounském kině Svět poprvé vidět film Josefa Císařského, věnovaný unikátní sbírce fotografií Karla Goszlera. Tento turista, vlastenec a fotograf zachytil Louny a okolí na přelomu 19. a 20. století.

Tipy na víkend 18. až 20. října

publikováno: 16.10.2024, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Víkend bude patřit především archeologii - v rámci mezinárodní dne se jí budou věnovat muzea v Mostě, Teplicích, Lounech, klášter v Kadani i skanzen v Březně. Můžete si užít i podzimní zábavu - víno v Chrámcích, výlov rybníku v Duchcově, šlapání zelí na Lesné nebo podzim na venkově v Zubrnicích.

Lounský den archeologie: pátrací hra v muzeu a pravěk ve skanzenu

publikováno: 15.10.2024, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Také Oblastní muzeum v Lounech se připojí v sobotu 19. října k mezinárodnímu dni archeologie. V budově muzea v Domě Sokolů z Mor nabídne pro rodiny s dětmi pátrací hru a archeoskanzen v Březně předvede pravěká řemesla a archeologické experimenty.

Spolek A dál? chystá poslední letošní procházku po Žatci

publikováno: 14.10.2024, kategorie: Památky, autor: redakce

Spolek A dál? letos uspořádal sedm komentovaných procházek po Žatci, které přitáhly širokou veřejnost. V sobotu 19. října vás průvodci vezmou na letošní poslední výlet s názvem Vetřelci a volavky za moderními prvky veřejného prostoru v Žatci.

Mostecká mumie se vrátí do muzea

publikováno: 11.10.2024, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Jiří Šlajsna

Po 70 letech se do Mostu vrátí slavná „mostecká mumie“, skoro 3000 let stará egyptská rakev. Mumie byla součástí sbírek již předválečného mosteckého muzea a v 50. letech 20. století byla předána do Náprstkova muzea. Znovu bude k vidění v rámci dne archeologie v sobotu 19. října, kdy se otevřou hned dvě exotické výstavy.

Klášterec nad Ohří organizuje dobrovolnickou úklidovou akci

publikováno: 10.10.2024, kategorie: Zajímavosti, autor: Jaroslava Staňková

V neděli 13. října od 10,00 hodin se mohou dobrovolníci zúčastnit úklidové akce Ukliďme Klášterec nad Ohří a okolí. Mohou si sami vybrat konkrétní lokalitu, kterou chtějí uklízet.

Tipy na víkend 11. až 13. října

publikováno: 9.10.2024, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Podzim je čas pohádek a vy můžete s dětmi vyrazit o tomto víkendu hned na několik představení. Také můžete ochutnat kapustnici v Žatci, jablka v Údlicích nebo vyrazit s muzejníky na houby na Lounsku a za strašidly do Duchcova.

V Jirkově se znovu rozezní zvony městské věže

publikováno: 8.10.2024, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

V neděli 13. října se po sedmi měsících znovu v městské věži v Jirkově rozezní zvony, které se vrátí z opravy. Ve své pražské dílně je restauroval zvonař Petr Rudolf Manoušek. Vynesení obou zvonů na věž bude předcházet slavnost a návštěvníci mohou přijít na komentované prohlídky kostela.

Rašovická lávka září nad Ohří a opět je průchozí

publikováno: 7.10.2024, kategorie: Turistika, autor: Adéla Václavíková

Od začátku října je možné opět přejít přes Rašovickou lávku přes Ohři, která spojuje Klášterec nad Ohří s obcí Rašovice. Na její kompletní rekonstrukci se nadále pracuje. Původně se měl na mostě vyměnit povrch či zvýšit zábradlí, během prací však vyplynuly fatální nedostatky, které bylo pro životnost lávky a bezpečí lidí nutné vyřešit.

Známá knižní ilustrátorka bude vystavovat v Mostě

publikováno: 4.10.2024, kategorie: Výstavy, autor: Hana Nováková

Mostecká galerie poprvé představuje tvorbu brněnské grafičky, ilustrátorky a malířky Vlasty Baránkové, kterou veřejnost zná z titulů mnoha knih především jako autorku ilustrací pro děti, jichž realizovala více než sto čtyřicet. Výstava se v Oblastním muzeu a galerii v Mostě otevře ve čtvrtek 10. října.

Zámek Krásný Dvůr se zaplní jablečnými dobrotami

publikováno: 3.10.2024, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Největší kulturní akcí na zámku Krásný Dvůr na Podbořansku je každoročně Jablečný den. Podzimní slavnost úrody proběhne v sobotu 5. října a čekají vás jablečné trhy, kulturní program, soutěž o nejchutnější zákusek i prohlídky pro děti.