e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Co s volnou středou?

publikováno: 26.9.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Volno uprostřed týdne je skvělou příležitostí na krátký podzimní výlet a připomenutí osobnosti svatého Václava. Kam můžete vyrazit ve středu 28. září? Máme pro vás několik tipů.

Svatováclavská pouť ve Výsluní
Jméno svatého Václava nese kostel ve Výsluní v Krušných horách, takže tam ve středu oslaví svatováclavskou pouť. Zveřejněný program je víceméně světský. Od 10,00 hodin začíná před kostelem program pro děti, který vystřídají písničky ze Semaforu a Pavlína Filipovská. Od 15,00 hodin přijde na řadu rock a pop v podání kapely Diagnoza a poté Maxíci. Přímo v kostele se odehraje od 14,00 hodin pohádka Hloupý Honza a poté vystoupí Miriam Kantorková.

Lovosická pouť
Další Václavskou pouť slaví v Lovosicích. Tradiční městská slavnost zakončí lovosické kulturní léto. Kromě hudebních vystoupení návštěvníky čeká historická scéna, výstavy a mnoho dalších. Program bude probíhat na několika scénách - v lesoparku Osmička, na Václavském náměstí, u zimního stadionu, u sauny, historická scéna bude otevřena od 13,00 do 17,00 hodin u benzínky, v 10,30 hodin se koná svatováclavská mše v kostele, na staré radnici budou otevřeny výstavy. A kdo zahraje? Ivan Mládek a Banjo Band, Jaksi Taksi, JJIM Band a Iva Kubelková, Trio Ivana Hlase, Vitamín a další.

Prohlídky na zámku
V den státního svátku se mohou návštěvníci zámku Stekník na Žatecku v rámci prohlídky interiérů seznámit s příběhem zemského patrona svatého Václava. V prostoru zámecké kaple se nachází jeho vyobrazení na velkém barokním plátně od významného malíře Ignáce Raaba (1715 -1787) s Paladiem země české, kterému se tradičně připisuje zvláštní ochranná moc nad Českými zeměmi. Povídání o svatém Václavu a Paladiu země české si můžete přijít poslechnout každou hodinu, kdy začínají prohlídky, od 9,00 do 16,00 hodin, kdy vychází poslední prohlídka.

Den věží a rozhleden
K méně známému svátku Dni věží a rozhleden se letos připojí město Kadaň. V tomto městě si můžete vybrat hned ze tří možnosti - radniční věže, Mikulovické brány nebo volně přístupné rozhledny na Svatém vrchu. Ve středu 28. září se koná  noční výstup na radniční věž, kdy můžete od 21,00 do 23,00 hodin zdarma vystoupat na vrchol této bílé věže.

Za Karlem IV.
Nestihli jste výstavu Karel IV. a Kadaňsko? Máte ještě poslední šanci. Ve středu v 16,00 hodin si ji můžete dokonce projít s jejím spoluautorem, Lukášem Gavendou. Kdy a proč Karel IV. navštívil Kadaň a jak v ní trávil čas? A jak vlastně za jeho éry vypadalo Kadaňsko? A jakým bohatstvím se náš kraj ve spojitosti s Karlovou epochou může trvale chlubit? Odpoví vám právě končící výstava v prostorech kadaňského hradu. 

Autem s Habánkem
Drak Habánek z Docela velkého divadla v Litvínově pro děti chystá další ročník automobilových závodů. Start je ve středu ve dvě hodiny odpoledne na parkovišti u DVD a podrobnosti o účasti se dočtete zde

Svatomichaelské slavnosti
Celý den ostatně můžete strávit v Litvínově, kde slaví svátek svého patrona svatého Michaela. Na náměstí Míru bude jarmark, koncerty a pohádka, na zámku si můžete prohlédnout všechny výstavy i starý film na historické filmové technice, přehlídku studentských kreseb a grafik i charitativní polštářky. Odpoledne bude možné vystoupat na kostelní věž a ve Voigtových sadech proběhne minifestival sportu. Podrobnosti o dni najdete v článku Na Václava oslaví v Litvínově Michaela

Výlet do Středohoří
Výlet za sopečným tajemstvím Českého středohoří s kouzelnými výhledy, rýžováním českých granátů i ochutnáváním kozích sýrů si můžete během volného dne užít s Offroadsafari. Odjezd je z Mostu od kostela v deset hodin a přihlásit se můžete na www.offroadsafari.cz.

Voříškiáda
Výstava voříšků všech barev a velikostí se koná v ve středu v areálu psí školy u jezera Matylda v Mostě. Pejsi předvedou své dovednosti a ještě jejich majitelé přispějí psímu útulku v Rudolicích. Program začíná v 10,00 hodin.

Koncertní večer
Sváteční den pak můžete zakončit koncertem Severočeské filharmonie Teplice, v němž zazní melodie ze světových muzikálů. Zazní v teplickém Domě kultury od 19,00 hodin.

Foto: Pixabay.com