e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

500 let kostela: Stavitel chrámu

publikováno: 24.5.2017, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V srpnu roku 1517 dorazil do Mostu saský stavitel Jakuba Heilmanna ze Schweinfurtu, aby se zúčastnil slavnostního položení základního kamene kostela Nanebevzetí Panny Marie. Toto mistrovské dílo vrcholné gotiky už ale dokončit nestihl. Kde všude můžeme najít jeho stavby? A je vůbec mostecký kostel jen jeho dílem?

Jakub Heilmann se narodil někdy kolem roku 1475 ve Schweinfurtu v Bavorsku. Byl současníkem a také žákem Benedikta Rejta, jednoho z nejznámějších gotických stavitelů v českých zemích. Patřil k nejnadanějším Rejtovým žáků a pracoval s ním v Praze i v Kutné hoře na dostavbě chrámu svaté Barbory.

V době požáru Mostu stavěl Jakub Heilmann už samostatně kostel svaté Anny v Annabergu, který je považován za jeden z největších pozdně gotických halových kostelů v Sasku. Jeho stavba začala roku 1499, roku 1514 byla dokončena střecha a věž a práce v interiéru pokračovaly až do roku 1525. Kostel tvoří dodnes výraznou dominantu krušnohorského saského města.

Z Annabergu si pak stavitele vyžádalo město Most, aby navrhl také jemu honosný městský kostel. V srpnu 1517 se osobně zúčastnil položení základního kamene nového kostela a plány na něj zřejmě předložil v roce 1518, kdy se stavba naplno rozběhla. V mosteckých městských účetních knihách je naposledy zmiňován roku 1519, zemřel roku 1526 v Annabergu nebo Míšni. Tam dostavoval gotickou kapli a navrhl také budovu tržnice ve Zwickau.

Na stavbu mosteckého kostela dohlížel Jakub Heilmann jen zpočátku a to, co je považováno za vrchol tvorby - zaklenutí kostela - se nutně dokončovalo až po jeho smrti. Je tedy otázkou, natolik jde o přesnou realizaci Heilmannových plánů a nakolik o mistrovskou práci jeho následovníků, zejména Jiřího z Maulbronnu. Ostatně podobná situace platí i pro chrám svaté Barbory v Kutné Hoře a Benedikta Rejta.

Dodejme, že Benedikt Rejt Jakuba Heilmanna přežil a zemřel roku 1536 (případně 1534) v nedalekých Lounech, kde pracoval - nebo jeho žáci pracovali - na stavbě chrámu svatého Mikuláše. I ten byl postaven po požáru kostela původního, po požáru, který vypukl právě před 500 lety.

Všechny články o historii kostela můžete postupně sledovat ve Speciálu 500 let kostela.

Na fotografii Annaberg-Buchholz se svou dominantou, kostelem svaté Anny.