e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatec si od zápisu do UNESCO slibuje zájem turistů, příliv peněz i oživení centra

publikováno: 22.6.2017, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Třináctým místem v Česku, zapsaným do Seznamu světového dědictví UNESCO, může být Žatec. O jeho zapsání do prestižního seznamu se začne rozhodovat příští rok a rozhodnutí by mohlo padnout již v roce 2018.

Jedinečnost „Žatce – města chmele“ tkví v jeho souboru dochovaných památek na pěstování, zpracování a obchodování s chmelem. Součástí nominace je spojené velké území městské památkové rezervace a městské památkové zóny a rovněž jedna z dominant města, Dreherův pivovar, který byl v roce 2015 prohlášen za kulturní památku. 

O přijetí Žatce na seznam budou rozhodovat zástupci UNESCO. Hodnotící komisaři budou do města jezdit tajně i oficiálně už od letošního roku. „Jestli už nějaká prověrka proběhla, o tom nic nevíme, tyto informace se nesdělují. I v případě oficiální návštěvy se o ní dozvíme až dva nebo tři dny dopředu. Ale máme zprávy, že komisaři UNESCO už se po světě pohybují,“ řekl místostarosta Žatce a manažer města pro UNESCO Jaroslav Špička.  V současné době vznikly v Žatci tři pracovní skupiny, jež mají různým způsobem kandidaturu podporovat, ať už propagací nebo péčí o jednotlivé objekty.

Zkušenosti z Třebíče nebo Kutné Hory ukazují, že zájem turistů vzroste po zápisu do UNESCO třeba desetinásobně – město si slibuje, že z toho budou profitovat i podnikatelé, živnostníci a díky rozšíření služeb v konečném důsledku i obyvatelé Žatce. Může to také přivést nové investory a oživit historické centrum města.

Součástí zápisu má být také Dreherův pivovar, který se město pokouší odkoupit a zachránit. „Chceme, aby se tam vrátilo to původní, tedy vaření piva,“ řekl místostarosta.