e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vrchlický, Louny a Karel IV. - co je spojuje?

publikováno: 20.10.2016, kategorie: Vzdělávání, autor: Veronika Škuthanová

Sdílet: facebook twitter google+

Kde se inspiroval Jaroslav Vrchlický při psaní Noci na Karlštejně? Prožíval šťastné manželství jako císař Karel IV.? Jak to vůbec bylo s tím zákazem vstupu žen na hrad? A jaký měl Jaroslav Vrchlický vztah k městu Louny? Nahlédněte do netušených souvislostí historie v přednášce, která se koná ve čtvrtek 27. října od 17,00 hodin ve sklepním sále lounského muzea.

Když by se sečetly dny, které Vrchlický strávil v Lounech, možná by dohromady nedaly ani dva měsíce. Přesto je tento velikán české literatury neodmyslitelně spjat se svým rodným městem, které se k němu vždy hrdě hlásilo. Třebaže je jeho básnické, dramatické a překladatelské dílo obrovské, současník si jméno Vrchlického spojuje především s divadelní hrou Noc na Karlštejně, která byla úspěšně převedena do filmového muzikálu hvězdného obsazení. Nezapomenutelné písně Karla Svobody zde zpívají téměř všechny hlavní postavy. Jen Karel IV. žádnou nezpívá, a proto se nám snad může zdát, že role Vlastimila Brodského není ta nejdůležitější. Jako by ústředním motivem měl být pouze císařův zákaz vstupu žen na hrad a ne panovník samotný. V původní hře je však hlavní postavou právě Karel IV., kterého Vrchlický nechává prožívat to, co žil sám: posvatební líbánky. 

Šťastné Karlovo čtvrté manželství, ze kterého vzešlo nejvíc dětí, inspirovalo básníka k promítnutí vztahu ke své ženě Ludmile do hry Noc na Karlštejně. Panovník i básník jsou zaneprázdněni povinnostmi k národu, na práci potřebují klid a nemají tolik času na manželské něžnosti. Přesto právě v době psaní hry byla počata první dcera Vrchlického. Leč další osudy rodiny se neodvíjely podle spisovatelových představ. Nedlouho po premiéře, ve které Karla IV. ztvárnil charismatický herec Jakub Seifert, se Ludmila do tohoto předního milovníka Národního divadla zahleděla a svého muže s ním začala podvádět. Vrchlický na to přišel teprve po osmi letech, když se mu sama žena s nevěrou přiznala.

Život a osobnost Jaroslava Vrchlického jsou přinejmenším stejně zajímavé, jako jeho dílo. A právě popis pohnutých osudů básníka bude hlavním tématem přednášky v muzeu. Lounští se mohou těšit nejen na rozuzlení stoletého sporu o místo jeho narození, ale i na řadu zajímavých fotografií, ukázky z němých filmů a hry Noc na Karlštejně. Tou se oklikou dostáváme opět k letošnímu 700. jubileum narození Karla IV. Dotkneme se také oblíbené otázky, jak to doopravdy mohlo být s ženami na Karlštejně a jestli přeci jen na legendě Václava Hájka z Libočan o zákazu jejich přenocování nemohlo být něco pravdy. Na svou přednášku ve čtvrtek 27. října v 17,00 hodin do sklepního sálu lounského muzea srdečně zve Jaroslav Havrlant, Th.D.