e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Měnící se Mostecko zachytil na fotkách bývalý havíř

publikováno: 18.1.2017, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Padesát fotografií proměn mostecké krajiny ukáže výstava Mostecko včera a dnes, která se otevírá ve čtvrtek 19. ledna 2017 v mostecké výstavní síni Zlatá trojka v budově knihovny. Nabídne snímky Jiřího Havelky, fotografa a bývalého důlního technika hlubinného dolu Julius III, dnes Podkrušnohorského technického muzea.

"Fotografovat jsem začal jako mladík během studia na střední průmyslové škole hornické v Duchově na počátku šedesátých let. V sedmdesátých letech jsem začal moje fotky vystavovat. V 80. letech jsem při své práci důlního technika začal systematičtěji zachycovat havířské prostředí, kde jsem chtěl zachytit každodennost práce na třech velkých dolech, Julius III. v Kopistech, Centrum v Záluží u Mostu a Kohinoor u Mariánských Račic, které pak byly v devadesátých letech postupně uzavřeny," říká o své fotografické práci Jiří Havelka, nyní již důchodce, který se však věnuje fotografii stále.

Vernisáž se koná čtvrtek 19. ledna v 17,00 hodin a výstava potrvá do 12. února. Je přístupná zdarma v běžné provozní době Městské knihovny Most, v pondělí, úterý, čtvrtek a pátek od 10,00 do 18,00 hodin a v sobotu od 9,00 do 12,00 hodin.