e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 19. až 21. května

publikováno: 17.5.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Stoupá nejen venkovní teplota, ale i množství akcí! Lákáme tentokrát do Krušných hor, na muzejní noci v Žatci nebo v archeoskanzenu Březno, na Novohradskou pouť, na draky na Horním Hradě nebo závody traktorů ve Skupicích.

Zahájení na Komáří Vížce
V roce 2017 zahájí Destinační agentura Krušné hory letní turistickou sezónu na jednom z nejatraktivnějších míst Krušných hor. Zahájení se bude konat v sobotu 20. května na Komáří vížce. Pro všechny návštěvníky je připraven bohatý program, občerstvení a zvýhodněná jízda lanovkou z Krupky. Podrobnosti o výletních trasách i dopravě najdete v článku Krušné hory zahájí svou sezónu na lanovce.

Rodinné vandrování
Tradiční turistická akce pro celou rodinu nazvaná Rodinné vandrování, vypukne v sobotu 20. května v krušnohorském Kalku na Chomutovsku. Turisty čekají tři česko-německé výletní trasa a jedna dětská pohádková o délce pěti kilometrů. Trasy startují od 9,00 do 11,30 hodin. Dorazí i chomutovští Piráti. Podrobnosti o programu a trasách najdete v článku Oblíbené Rodinné vandrování v Kalku již tuto sobotu.

Superfestival zdraví
Ochutnávky, novinky, workshopy i přednášky a navíc bohatý program pro děti. To je Superfestival zdraví, který se koná v sobotu 20. května v Oblastním muzeu v Mostě. Celkem festival nabídne přes 50 vystavovatelů, v zahradě muzea budou připraveny soutěže, foto koutek s okamžitou produkcí fotek, ukázky sportů, malování zdravými barvami nebo omalovánky mandaly. Vstupné 30 Kč, rodinné vstupné 50 Kč, děti do 12ti let zdarma.

Muzejní noc
Letošní tématem Muzejní noci v hlavní budově Regionálního muzea v Žatci bude loutkové divadlo a v Křížově vile si budete hrát na detektivy a policajty. V pátek 19. května večer se otevřou brány i dalších památek a muzeí - radniční věž, Galerie Sladovna, chmelový maják, knihovna... Začátek v 17,00 hodin. Podrobnosti v článku V žateckém muzeu si můžete zahrát na detektivy.

Noc v muzeu
Nejen u nás, ale i v Německu mají oblíbené večerní programy v muzeu. Tentokrát se otevře v pátek v 18,00 hodin Muzeum hraček v Seiffenu, a to do 20,00 hodin. Můžete se těšit například na historický film, hudbu, atrakce s poezií a další.

700 let Okořína
Obec Okořín na Chomutovsku slaví 20. května 700. výročí své existence. Oslavy začínají již v 9,00 hodin farmářskými trhy a vypuštěním poštovních holubů. Od 14,00 do 19,00 hodin bude probíhat program s ukázkami výcviku psů nebo použití zbraní na koních,poté začne taneční zábava pod širým nebem se skupinou Severák. Po celý den výstava historických a současných fotografií Okořína, výstava drobného zvířectva, historických zbraní a hrnčířská dílna.

Novohradská pouť
Jedna z největších poutí v regionu se koná o víkendu v Jimlíně na Lounsku, na zámku Nový Hrad. Letos je tématem Novohradské pouti 250 let od příchodu rodu Schwarzenbergů na zámek. Po oba dny uvidíte šermíře, vystoupení tanečnic, divadla, uslyšíte historickou hudbu, navštívíte historické tržiště a děti čekají soutěže. V neděli se navíc koná slavnostní průvod v koňmi. Vstupné je dobrovolné a program trvá od 10,00 do 17,00 hodin.

Kludského zahrada 
Zahrada Kludského vily v Jirkově ožije v sobotu 20. května odpoledním zábavným program s hudbou a divadlem. Ve 14,00 hodin se představí Loutky bez hranic s akční Bramborovou pohádkou s bramborovou dílnou, poté zahraje kapela Annešanté a Václav Koubek. V 18,00 hodin se představí cirkusová dílna Cirkusu Paciento a od 19,00 hodin jsou na programu Příhody kluka Bombarďáka. Program uzavře kapela Schodiště. K tomu všemu výtvarné dílny, čajovna, občerstvení, pohoda.

Májové trhy 
Tak jako každý rok se na státním zámku v Benešově nad Ploučnicí připravují Májové trhy, které se uskuteční na nádvoří Horního zámku v neděli 21. května. Co vás čeká? Několik druhů občerstvení, dřevěné hračky, malovaný textil, šperky, keramika a mnohé další. Pro malé návštěvníky bude k dispozici několik dílen, ve kterých si budou moci vyrobit dárky. Májové trhy začínají v 9.00 hodin, konec akce je cca v 17.00 hodin.

Den dětí s drakem
Jak správně hospodařit a draka zasytit je podtitul dne dětí, který pořádá Horní Hrad u Stráže nad Ohří v sobotu 20. května od 10,00 do 17,00 hodin (další potom v sobotu 3. června. Děti čeká velká dobrodružná hra, jejímž cílem je zasytit draka, aby je nesežral. Honem rychle zasít, zasadit, sklidit, zvířata vykrmit a správně se vším hospodařit a navařit. Z vystupujících se můžete těšit na kejklířky z Ohnivého divadla Ignis, šermířská vystoupení skupiny Mortis, tanečnice Carpe Diem a pohádku "Jak se léčí strašidla" přiveze divadlo DIFadlo z.s. Vstupné je 150 Kč pro dospělé, 100 Kč děti, rodinná vstupenka 450 Kč.

Železná noc
Muzejní noc můžete strávit také v archeoskanzenu v Březně u Loun, který připravuje keltský program na sobotu 20. května od 16,00 hodin. Čeká vás večer s Kelty a dalšími národy doby železné - ukázky bojů, velký oheň, druidské rituály, keltští mistři kováři, živá irská muzika i vědecký pokus – historicky první experimentální rituální kremace (kdo bude pohřben pořadatelé neuvádí, snad tedy nikdo z diváků), představení a autorské čtení z úplně nové napínavé knihy pro děti Morana Mařena. Otevře se také lukostřelnice a bude se konat soutěž v lukostřelbě a hodu kopím. Vstupné je dobrovolné, občerstvení zajištěno. Program končí přibližně v deset hodin.

Traktoriáda
Potřetí můžete sledovat souboje a přehlídku traktorů historických i současných na Skupické traktoriádě, kterou pořádá sdružení Sport a kultura Skupice na Lounsku. Koná se zítra 20. května od osmi do tří hodin odpoledne. V deset můžete sledovat spanilou jízdu zemědělců vesnicí a v 10.45 začínají samotné závody. Vstupné je dobrovolné.

Opera na statku
Krásný barokní Wiehlův statek ve Smolnici na Lounsku (čp. 4) se rozezní áriemi ze slavných českých oper Prodaná nevěsta, Jakobín a Rusalka. Přednese je dětský pěvecký sbor Carmen ZUŠ Louny pod vedením K. Štolové a R. Friedlové, pěvecký sbor Harmonie pod vedením J. Kurky a Trio Cum amore (K. Štolová, M. Podaná a M. Sochr). Koncert začíná v neděli 21. května od 16 hodin. 

Prohlídky s chůvou
Ve dnech 20. května a 3. června budou na zámku Krásný Dvůr probíhat interaktivní kostýmované prohlídky pro děti Po zámku s chůvou Jana Rudolfa Černína. Chůva děti provede zámeckými interiéry a bude jim vyprávět, jak na takovém zámku kolem roku 1800 probíhal rodinný život. Vstupné je 80 Kč. Rezervace na tel. +420 415 210 004.

Májové slavnosti
Smetanovy sady v Kadani budou v sobotu odpoledne patřit májové slavnosti, která se zde koná podruhé. Čeká vás spousta muziky a recese. Vystoupí kapely od jazzu až po funk - Lena Yellow, Pampalini funky jam, duo The Odd Gifts nebo blues v podání polské kapely Cotton Wing. Pro zábavu bude k dispozici bumper fotbal, skákací hrad, výtvarné dílny pobaví vás kouzelník nebo koně a psi z útulku. Zastavte se v mobilním planetárium, kde můžete odhalovat tajemství vesmíru, nebo v broučí minizoo. 

Putování za Maribylou
Krušnohorskou vílu Maribylu mohou děti hledat v pohádkovém lese, který pořádá Klub českých turistů Dolní Jiřetín. Sraz je v sobotu 20. května od 8,30 hodin na parkovišti před závodem Triola v Horním Jiřetíně, konec na náměstí. Děti čekají trasy 6, 10 a 20 km. Kontakt: 777254640, gallice@seznam.cz 

Cyklojízda
V sobotu 20. května se můžete vydat po místech již zaniklých historických staveb v Chomutově. Starý chomutovský pivovar, kasárna na místech dnešní Billy, tzv. Mertin, již neexistující synagoga - tato a další místa vytyčují trasu 11. chomutovské cyklojízdy. Sraz cyklistek a cyklistů je v 16.30 na místě bývalého kina Evropa na sídlišti Březenecká. Akci zakončí grill party v Hotelu Sudety a koncert elektronické a noisové formace Eine Stunde Merzbauten (ex-Napalmed).

Další tipy můžete vyhledávat také prostřednictvím Kalendáře akcí.

Foto: Sport a Kultura Skupice, z.s.