e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 14. až 16. července

publikováno: 12.7.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Nejpestřejší program tento víkend nabízí Lounsko a Žatecko – noční výstup na maják, kinematograf, festival Kouzlo světla a k tomu prázdninová brigáda v archeologickém skanzenu!

Brigáda v archeoskanzenu
Zajímavým zpestřením prázdninového nicnedělání může být brigáda v Archeologickém skanzenu v Březně. Přijďte o víkendu 15. a 16. července pomoci s opravou nejstaršího dlouhého domu v Čechách, který čeká po třiceti letech své existence generální údržba. S sebou si vezměte jen pracovní rukavice a brýle. Ve skanzenu můžete dokonce přespat, k dispozici bude oheň a drobné občerstvení, pro děti spousta zábavy. Po oba dny otevřeno od 9,00 do 17,00 hodin.

Enduro závody
Na Klínech na Litvínovsku se o víkendu pojedou závody MTB seriálu Enduroserie. Připravena je i jízda pro hobby jezdce. Prezentace začíná už v sobotu, hlavní závod se jede v neděli 16. července. Podrobnosti se dozvíte z článku Enduroserie se zastaví v polovině července na Klínech.

Otevření kostela
Mimořádná příležitost prohlédnout si zrestaurovaný kostel svatého Mikuláše v Orasicích s ojedinělým malovaným stropem, bude v sobotu 15. července od 13,30 do 17,00 hodin. Případně si můžete domluvit prohlídku na telefonu 776 291 552.

Sýkorovy Počedělice
Také letos bude součástí Sýkorových Počedělic, připmínky slavného malíře Lounska, týdenní sympozium malby. Účastníci loňského setkání své práce představí na jednodenní výstavě nazvané Krajinou Zdeňka Sýkory. Návštěvníci si mohou obrazy, kresby a fotografie více než dvaceti umělců prohlédnout přímo v Počedělicích, a to pouze odpoledne 15. července. Součástí výstavy bude promítání dokumentárních fotografií a krátkého filmu Nad krajinou. V sobotu bude mimořádně od 14,00 do 17,00 hodin otevřena také Galerie města Loun ve Vrchlického divadle, kde můžete navštívit výstavu jednoho z účastníků počedělického sympozia, lounského malíře Jana Mária Valta.

Divadlo na zámku
V sobotu 15. července můžete navštívit na zámku Nový Hrad v Jimlíně od 20,00 hodin divadelní představení „Fraška o Dušanově duši“ – v podání Divadla Spektákl Praha. Vstupné 80 Kč.

Jak se mlelo
V neděli 16. července  obohatí prohlídku Vernerova mlýna v Brloze na Lounsku ukázka chodu mlýnských strojů. Začátek od 14,00 hodin. Vstupné 100 Kč. 

Vzpomínka na Volyňské Čechy
O víkendu pořádá město Žatec oslavy 70. výročí návratu Čechů z Volyně zpět do Česka. V sobotu 15. července v 11,00 hodin dojde na odhalení pamětní desky na Hlavním nádraží v Žatci a v neděli od 10,00 hodin proběhne pietní akt k výročí vypálení Českého Malína u hřbitova.

Průvod bílých paní
Neobvyklý průvod vyjde v sobotu 15. července od kadaňské bílé dámy - radniční věže s čepcem typickým pro bílé paní. Pokud se k němu chcete připojit, stačí se obléknout do bílého, na náměstí si vyrobit burgundský čepec z papíru a vyrazit také. Průvod dívek, paní a dam půjde ke kostelíku v Želině nad řekou Ohří. Podrobné informace získáte v článku Z Kadaně do Želiny vyjde průvod bílých paní.

Festival světla
Druhý ročník festivalu Kouzlo světla rozzáří v pátek 14. července noční Louny. Slavnostní zahájení proběhne na Mírovém náměstí ve 20,00 hodin. Rozsvítí se fasády a okna historických budov neobvyklými barvami a videoprojekcemi, město ozvláštní několik nových audiovizuálních instalací, před divadlem se rozzáří piazzetta a otevřené budou i kavárny a restaurace. Co uvidíte se dozvíte v článku Festival Kouzlo světla rozzáří v pátek Louny.

Večerní jízdy zooparkem
I tento víkend si můžete každý pátek a sobotu užít projížďky večerním zooparkem v Chomutově. Safari Expres bude jezdit vždy ve 20,15 od zastávky před restaurací Tajga (vchod od Kamencového jezera). Jízdné pro dospělé je 80 Kč, pro děti 50 Kč. O tom, zda skutečně safari jezdí, se informujte na tel. 474 629 917.

Noční výstup na maják
Podívejte se na večerní město Žatec shora. Chrám chmele a piva nabízí v sobotu 15. července možnost večerního a dokonce i nočního výstupu na Chmelový maják, a to zdarma. Maják bude návštěvníkům otevřen od 17,00 do 22,00 hodin. Během pěšího výstupu můžete využít několik dalekohledů, které vás vtipnou formou upozorní na zajímavosti ve městě i okolí.

Netradiční prohlídky
Po dvě prázdninové neděle chystá KVIZ Jirkov netradiční kostýmované prohlídky zámku Červený Hrádek u Jirkova. První z nich se uskuteční tuto neděli 16. července. Probíhat budou od 10,00 do 16,00 hodin. Další možnost budete mít ještě 13. srpna. 

Piráti na jezeře
Jezero Chmelař u Úštěku na Litoměřicku obsadí o víkendu piráti. Na vodě i na souši bude možné spatřit piráty, pirátské lodě, šermíře a zažít pravou pirátskou atmosféru. Celodenní pestrý program, mnoho stánků, vystoupení a na závěr velkolepý ohňostroj. To vše budou moci vidět návštěvníci jezera Chmelař během 14. a 15. července . 

Kinematograf
Ve čtvrtek dorazí Kinematograf bratří Čadíků do Žatce, kde bude promítat na náměstí Svobody. V pátek, kdy se promítá dokument Dana Pribáně Trabantem do posledního dechu, můžete vidět také premiéru nového filmu o Dolním Poohří režiséra Jaromíra Malého. Promítá se vždy po setmění a podrobnosti o kinematografu se dočtete zde

Koncert pro kamerunské kozy
V areálu letního kina na Kyselce v Bílině proběhnou letos v létě dva hudební festivaly, ten první začíná tuto sobotu 15. července v 16,00 hodin. Zahrají kapely Pekař, Visací zámek, Tony Ducháček a Garage a poslední Cocotte Minute. Koncert je plánován cca do 23,00 hodin, vstupné na místě 200 Kč.

Noc Valdštejnů
Počtvrté se můžete tento pátek 14. 7. projít zámkem v Litvínově s příslušníky hraběcího rodu Valdštejnů. Potkáte se s Františkem Josefem Jiřím Valdštejnem i jeho předky, chybět nebude ani rodinný přítel Giacomo Cassanova. Večerní interaktivní prohlídka zaměřená na historii zámku i města Litvínova bude obohacena o mimořádnou prohlídku gotických sklepů. Prohlídky budou od 20,00 hodin do půlnoci každou celou hodinu. Vstupné: dospělí: 50 Kč, děti a studenti: 20 Kč, důchodci: 30 Kč, rodinné: 90 Kč.

Další letní kina i další akce v regionu můžete vyhledávat v našem Kalendáři akcí.

Foto: Archeoskanzen Březno.