e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostečtí studenti upozorní na potřebnost vzdělání výstavou v muzeu

publikováno: 11.5.2017, kategorie: Výstavy, autor: Marcela Rudolfová

Sdílet: facebook twitter google+

Studenti Střední školy diplomacie a veřejné správy v Mostě připravují ve spolupráci s Oblastním muzeem v Mostě výstavu s názvem Krásy Afriky – Zimbabwe. Součástí výstavy bude vernisáž spojená s kulturním programem, která se uskuteční v zítra, pátek 12. května od 17,00 hodin v prostorách muzea. Akce nemá za úkol pouze ve výtvarných dílech ukázat krásy Afriky a Zimbabwe, ale také poukázat na tamější problémy a pomáhat.

Studenti SŠDVS připravují výstavu, která je tematicky orientována na problematiku Afriky, zvláště pak státu Zimbabwe. Díky spolupráci s Oblastním muzeem v Mostě tak může pokračovat v projektu Světová škola s názvem „Vzdělávání je důležité - podpora nadaných dětí z Tengenenge“, v jehož rámci se v letošním roce zaměřili na problematiku vzdělanosti v afrických zemích. Výstava je volným pokračováním prosincové akce, autorského představení studentů – Živý Betlém. Studenti chtějí těmito aktivitami podpořit studium své vrstevnice ze sochařské kolonie Tengenenge v africkém Zimbabwe. 

Výstava, která potrvá do 28. května 2017, bude zahájena vernisáží spojenou s kulturním programem. V jejím rámci studenti představí Afriku a Zimbabwe v autorském představení Malý princ. O Africe a Tengenenge pohovoří naše přední afrikanistka, patronka dětí z Tengenenge a zakladatelka Spolku přátel Tengenenge, paní PhDr. Marie Imbrová. Paní doktorka na výstavu zapůjčí také několik soch ze své soukromé sbírky afrického umění. 

Tengenenge je malá vesnička v Zimbabwe, ležící ve velmi chudé kamenité oblasti. Jedinou obživou jejích obyvatel je tak tvrdá práce při opracování kamene. Dalším generacím lidí v této oblasti může k lepšímu životu dopomoci jen kvalitní vzdělání. Proto se studenti po dohodě s Oblastním muzeem v Mostě a vedením školy rozhodli věnovat výtěžek z dobrovolného vstupného, stejně jako tomu bylo v případě Živého Betléma, na studium své, nyní již „dopisové“ kamarádky. 

O všech svých plánech studenti své kamarádce, Nicol, do Zimbabwe píší, a to jak elektronicky, tak formou dopisů. Nicol s láskou a vděkem odpovídá na všechny jejich zprávy a poctivě si vede deník, aby mohla své kamarády informovat o dalších studijních úspěších. Kromě dopisů zasílá Nicol také svá vysvědčení, z nichž je patrný výborný prospěch, patří k nejlepším studentům v ročníku. I některé z těchto dopisů si spolu s fotografiemi budou moci návštěvníci prohlédnout v originále i českém překladu na připravované výstavě. 

Foto: Klub přátel Tengenenge.