e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Léto v Krušných horách: Rytířská výprava

publikováno: 8.8.2017, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Prázdniny jsou ideální čas na dobrodružná prozkoumávání zřícenin hradů na úpatí Krušných hor. Kdysi chránily hraniční stezky, dnes lákají turisty. Z některých už bylo jen pár kamenů a budete moci spoléhat jen na svou fantazii, jinde toho zbylo a tam si připravte vstupné.

horni_hrad_shora.jpgMezi hradem a zámkem
Začněme tím druhým případem. Něco mezi nedobytným hradem, pohodlným zámkem a zříceninou obou je Hauenštejn nebo-li Horní Hrad u Stráže nad Ohří. Tedy spíš byl zříceninou, je v soukromých rukou a už řadu let se opravuje. Hradním dojmem působí nejen díky své věži, na níž můžete vystoupat, ale i novoromantickým stylem, který pochází z 19. století. Že je Hauenštejn soukromý poznáte i podle otevírací doby, návštěvníkům je přístupný prakticky celý rok a rozhodně se nebojte, že vás ve čtyři odpoledne vyženou (o prázdninách denně 9,00 – 19,00 hodin). Něco historii i přístupu se dozvíte zde

Podobná kombinace hradu a zámku je Scharfenstein u Zschopau v Sasku, na to, že pochází z poloviny 13. století a je tedy jedním z nejstarších v Sasku je vskutku pěkně zachovalý! Seznámit se na něm můžete s legendární krušnohorským pytlákem a pašerákem Karlem Stülpnerem. Kromě toho se expozice věnují hračkám, vánočním dekoracím a lidovému umění obecně. Otevřeno je zde od úterý do neděle od 10,00 do 17,30 hodin. Pokud vám stačí jen vystoupat na věž,  zaplatíte euro, vstup do hradního muzeuma je za 7 EUR, děti 6 EUR. Hrad najdete mezi Marienbergem a Chemnitz cca 30 km od přechodu Hora Svatého Šebestiána.

Pořádná zřícenina
Pokud vás neláká organizovaná turistika a nechcete platit vstupné, vydejte se na některý z volně přístupných hradů, přesněji zřícenin. Pokud to vezmeme od Hauenštejna na východ, nejblíž leží Himlštejn, přímo na vysoké skále nad Stráží nad Ohří. Spíš menší pozůstatky hradu z 15. století leží na zelené turistické značce a předem varuji, že je to pěkný kopec! Snadněji dostupný je Perštejn nad stejnojmennou obcí u Klášterce nad Ohří. Od zdejšího pivovaru je na to hrad pouhých půl kilometru, jeho prozkoumávání vám už zabere víc času. Je zdálky neviditelný a roztroušený po zalesněném návrší.  

Opravdu detektivní práce vás čeká při hledání pozůstatků hradu Starý Žeberk nad uhelným lomem ČSA. Svému účelu zřejmě sloužil jen velmi krátce, snad ani ne sto let, než ho nahradil tzv. Nový Žeberk (ovšem z toho zůstalo ještě méně). Starý hrad leží na krásném místě na úpatí Krušných hor a na rozdíl od předchozího Perštejna je z něj pěkný výhled. Dojdete k němu po modré značce od zámku Jezeří (cca 2,5 kilometru).

Krásnou a navíc snadno dostupnou zříceninou je Rýzmburk, sídlo Hrabišiců nad městem Osek. Stará se o něj občanské sdružení, které ho postupně zbavilo nepořádku a náletových dřevin a umožnilo turistům snadnější přístup. Ke zřícenině vede pohodlná cesta z Oseka (červená i modrá) a prochází tudy i Naučná stezka.

ryzmburk_rada_celek.jpg

Můj tip
Vydejte se do Krupky, turisticky trochu zapomenutého města, podle mne však jednoho z nejkrásnějších historických měst pod Krušnými horami. Nabídne vám program na celý den a hned dva hrady najednou. A pokud si všechno nestihnete prohlédnout za jeden den, vyberte si mnoha penzionů a hotelů v okolí Krupky.
V historickém jádru na ostrohu nad Husitskou ulicí, která byla centrem zdejšího středověkého hornického města, stojí pozůstatky hradu Krupka. Nechal ho zřejmě postavil Jan Lucemburský a v době romantismu 19. století se stal oblíbeným výletním místem lázeňských hostů. I proto se mu dnes říká Růžový hrádek a je v něm restaurace. Druhá zřícenina už je opravdovou ruinou uprostřed lesů. Hrad Kyšperk, taktéž z dob Jana Lucemburského, je dostupný jen pěšky. Můj tip na odpolední výlet spojuje hned několik atrakcí Krupky dohromady. V Bohosudově nasedněte na lanovku, vyjeďte na Komáří Vížku a odtud přes Fojtovickou pláň po modré značce pěkně z kopce dolů na hrad Kyšperk. Modrá vás potom po tzv. Hálkově stezce dovede zpátky pod lanovku. Když pak budete pokračovat u lanovky ještě kousek po žluté, dojdete na půvabné poutní místo, tzv. Kalvárii.

Foto: Hrad Krupka – Jan Watzek, město Krupka, Horní Hrad – e-region.cz, hrad Rýzmburk – Miroslav Rada.